Nemocnice odmítla odškodnit oběti vražd

22. 10. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Advokát havlíčkobrodské nemocnice Krajského soudu řekl, že nemocnice odmítá odškodnit oběti heparinových vražd. Nemocnice podle něj nenese na jejich smrti žádnou vinu a odškodné by měli vymáhat především po Zelenkovi, případně po ministerstvu spravedlnosti a zdravotnictví...


Nemocnice tak vyslala jasný signál všem, kteří by chtěli zdravotnické zařízení v této kauze žalovat.

„Zelenka měl léčit, nikoli vraždit. To, že dělal to druhé je nám hluboce líto a všem poškozeným se znovu omlouváme, že takovýto člověk u nás pracoval,“ tlumočil omluvu právník nemocnice Mach, který zařízení zastupuje proti žalobě rodin Škvařilových a Šimůnkových z Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku.

František Škvařil zemřel v červnu 2006 a Marie Šimůnková v srpnu. Manželé obou obětí podali na nemocnici žalobu na ochranu osobnosti, v níž se domáhají omluvy za to, že jim lékaři poskytli špatnou péči a chtějí odškodnění jeden milion korun.

„Vedení nemocnice několikrát vyslovilo hlubokou lítost nad tím, co se stalo, ale nemůžeme se omlouvat za to, že lékaři poskytli špatnou péči, protože by to nebyla pravda. Naopak, dělali vše, aby co nejdříve zjistili příčiny zvýšeného počtu krvácení,“ upozornil Mach. Ten jednání Zelenky přirovnal k profesionálnímu řidiči, který se rozhodne, že služebním autem narazí do davu lidí na zastávce.

„Za takovéto jednání také nemůže nést odpovědnost zaměstnavatel,“ podotkl včera Mach. Jenže obhájce poškozených Tomáš Doležal je přesvědčen, že se lékaři v nemocnici dopustili mnoha pochybení, která se spolupodílela na smrti Škvařila i Šimůnkové. Doležal se opírá zejména o závěrečnou zprávu Ústřední znalecké komise ministerstva zdravotnictví, která zjistila řadu nedostatků.

Zanedbání testů

„Jde například o neprovedení všech testů ke zjištění příčin krvácení, špatné vedení zdravotní dokumentace či nesprávný léčebný postup,“ poukázal na problémy v nemocnici Doležal.

Ten také upozornil na to, že nemocnice oběma rodinám tajila příčinu úmrtí. Květoslava Škvařilová se ji dozvěděla až po intervenci na ministerstvu zdravotnictví a Šimůnkovi až od novinářů.

Doležal ale soudu nepředložil konkrétní důkazy, které by to potvrzovaly, že lékaři nesou vinu na smrti pacientů.

Například nepředložil svůj vlastní oponentní znalecký posudek.

„V žalobě postrádám důkazy o tom, že kdyby bylo provedeno všechno tak, jak má, nikdo by nezemřel. Jsou to spekulace,“ řekl Mach a soudu navrhl, aby obě žaloby zamítl jako nedůvodné.

Kriminalisté se také navíc před časem zabývali jedenácti konkrétními případy poškozování pacientů v havlíčkobrodské nemocnici ze strany lékařů. Byly mezi nimi i nyní žalované případy, ale policisté nezjistili, že by se někdo z lékařů dopustil takového pochybení, že by to vedlo ke smrti pacientů. Spis byl nakonec odložen.

Soudkyně Věra Adámková včera obě kauzy odložila na neurčito. Bude si muset vyžádat některé důležité dokumenty, které navrhli žalobci, předvolat svědky a také si vyjasnit právní názor na žalovanou věc.

Roman Martínek, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?