Nemocnice omezují péči. Jsou ve finanční krizi

31. 7. 2007 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Pardubickém kraji se dostávají do vážných finančních problémů. Lékaři už nyní například v Litomyšli odkládají neakutní operace. A situace se může dál zhoršovat. Právě nemocnice v Pardubickém kraji patří k nejzadluženějším v Česku...


Každá z krajem zřizovaných nemocnic má dluh v řádu desítek milionů korun. Dluhy nemocnic se v posledních letech prohlubovaly, nyní ředitelé zavedli opatření, aby finanční situaci stabilizovali.

Na podzim totiž dojde k převodu nemocnic na akciové společnosti a ředitelé budou muset udržet vyrovnaný rozpočet. Opatření vedení nemocnic se dotknou pacientů. Lékaři například v Ústí nad Orlicí nebo Litomyšli budou odkládat neakutní operace.

„Kvůli finanční situaci musíme přistoupit k omezením,“ potvrzuje ředitel nemocnice v Ústí nad Orlicí Martin Procházka s ujištěním, že akutních operací se šetření nedotkne. Vedení kraje i ředitelé vinu za dlouholeté špatné hospodaření krajských nemocnic odmítají.

Podle nich jsou za situaci odpovědní politici a pojišťovny, které málo platí. Zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny tvrdí, že nemocnicím v Pardubickém kraji platí dostatečně.

„Po zrušení okolních nemocnic jsme například nemocnici v Ústí nad Orlicí adekvátně navýšili platby,“ tvrdí Jana Víšková z VZP. Podle exministra zdravotnictví Davida Ratha jsou za současnou krizi v Pardubickém kraji odpovědní ředitelé nemocnic.

„Loni dostali nemocnice přidáno mimořádně hodně, víc, než činil nárůst mezd zdravotníků. Zajímavé je, že některé nemocnice hospodaří vyrovnaně, a jiné ne. Ředitelé těchto zadlužených nemocnic to nezvládli a měli by je vyhodit,“ tvrdí Rath.

Zdeněk Mihalco, Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?