Nemocnice Pardubického kraje by měly být vstřícnější k pacientům

27. 8. 2015 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Pardubického kraje by měly postupně zlepšit přístup k pacientům a zvýšit jejich spokojenost se zdravotní péčí. Cestou k tomu má být například etický kodex zaměstnanců, jejich školení či vyšší vybavenost a kultivace nemocničních prostor.


Na projektu, který se bude zavádět v příštích dvou letech, zařízení spolupracují s přednostou Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Markem Váchou, řekli novinářům generální ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald a hejtmanův náměstek Roman Línek (KDU-ČSL).

„Úplně nejzásadněji vnímám kultivaci chování našeho personálu. Souvisí to i s ekonomikou a zlepšením atmosféry v nemocnicích, kde kvůli jejich fúzi vládla nervozita a neklid,“ uvedl Gottvald. Podle něj si pacienti stěžují převážně na přístup zdravotníků. „Pokud má vedení oddělení kvalitní chování a vystupování, tak to tam funguje. Je to ale dlouhodobý proces, i kvůli personální nouzi,“ řekl Gottvald.

Ke zlepšení by měly vést také hodnoticí systém, kariérní růst a oceňování pracovníků. Pacienti by měli mít k dispozici psychologickou pomoc a duchovní službu, k umírajícím by mohli v maximální míře a v soukromí příbuzní. Projekt se zabývá i kultivací ambulancí a čekáren, úpravou dětských oddělení, úpravou režimu na odděleních, například buzení pacientů, zavedením bezdrátového připojení k internetu, zlepšením parkování zvláště u pardubické nemocnice či lepší orientace v areálech.

V říjnu chtějí nemocnice předložit dokončený projekt krajské radě a valné hromadě společnosti, do konce roku také etický kodex a harmonogram. V polovině roku 2017 by měly být výsledky vyhodnoceny, posun k lepšímu by měl být měřitelný.

„Už dnes ve všech nemocnicích fungují dotazníkové průzkumy. Zpětná vazba, i negativní, je zcela zásadní, protože vypovídá o tom, co se odehrává na jednotlivých odděleních,“ řekl Gottvald.
Pardubický kraj na projekt vyčlení milion korun. Další peníze budou pocházet z rozpočtů nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?