Nemocnice Pardubického kraje by mohly za čas fungovat beze ztrát

13. 12. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Pardubického kraje by se mohly během několika let dostat na vyrovnanou finanční bilanci. Vyšší výnosy si hejtmanství slibuje od nové úhradové vyhlášky. Ta by měla být výhodná zvláště pro Pardubickou krajskou nemocnici a přijatelná pro menší nemocnice. Po spojení pěti zdravotnických zařízení do jednoho celku se tak bude ekonomika dílčích subjektů vyvažovat, řekl novinářům hejtman Martin Netolický (ČSSD).


„Při fúzi budeme podle mne schopni využít bonusů, které přijdou do pardubické nemocnice. Hospodářský výsledek by se v letech 2015 až 2017, pokud nedojde ke změně úhradového mechanismu, mohl blížit v součtu za všechny nemocnice nule,“ uvedl hejtman.

Minulý týden krajští radní schválili fúzi pěti krajských nemocnic do jednoho velkého celku k 1. červenci 2014. Zároveň navrhli zvýšit základní jmění nemocnic, aby se vyhnuly riziku insolvence. Tím by se také postupně eliminovala kumulovaná ztráta zdravotnických zařízení, která celkem dosahuje zhruba 300 milionů korun. Konečné slovo při spojení nemocnic a navýšení základního kapitálu bude mít krajské zastupitelstvo 27. února.

Pro letošní rok si nemocnice naplánovaly celkovou ztrátu 126,5 milionu korun. Za prvních deset měsíců ztráta činila 64,3 milionu korun. Proti roku 2012 se zvláště vinou úhradové vyhlášky výnosy nemocnic snížily o 60,6 milionu korun, letošní ztráta tak připadá téměř celá na konto úhradové vyhlášky. Podle odhadů by na konci roku nemocnice mohly skončit s celkovým výsledkem asi minus 89 milionů až minus 95 milionů korun.

Nemocnice vloni uzavřely se zdravotními pojišťovnami pětileté smlouvy, pro některé obory, u nich se uvažuje o redukci a soustředění jen do některých pracovišť, měly pouze roční platnost. Podle Netolického byly tyto krátkodobé kontrakty opět o rok prodlouženy.

Pět nemocnic Pardubického kraje skončilo vloni se ziskem 6,7 milionu korun. Před ztrátou je ale zachránila jen dotace hejtmanství. To loni poskytlo zdravotnickým zařízením formou takzvaných vyrovnávacích plateb přes 215 milionů korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?