Nemocnice Pardubického kraje chtějí být akreditovanými zařízeními

24. 5. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Pardubického kraje usilují o získání statusu akreditovaného zdravotnického zařízení. Musely by tak poskytovat vysoce kvalitní zdravotní služby, zároveň by ale dostávaly vyšší úhrady za péči.


ČTK o tom informovala mluvčí hejtmanství Magdalena Navrátilová.

Kraj chce, aby všech pět pět nemocnic mělo akreditaci nejpozději počátkem roku 2014. Jedinou nemocnicí v regionu, která již tento status získala, je Svitavská nemocnice. Dostat ho chtějí i Pardubická krajská nemocnice, Orlickoústecká nemocnice, Litomyšlská nemocnice a Chrudimská nemocnice.

Nemocnice se zatím připravují na akreditační šetření, které zkoumá poskytování péče z hlediska pacientů. Ošetření v akreditované nemocnici pro ně znamená záruku kvality a bezpečí. Podle krajského radního pro zdravotnictví Martina Netolického (ČSSD) má akreditace také významný ekonomický efekt, neboť jednou z podmínek je manažerská inventura a zefektivnění činností v nemocnici.

Pardubický kraj očekává, že jeho nemocnice budou letos ztrátové. Za loňský rok vytvořily celkovou ztrátu asi 26 milionů korun. Dvě z pěti zdravotnických zařízení hospodařily se ziskem, téměř celá ztráta připadá na vrub Pardubické krajské nemocnice, která skončila s výsledkem minus 39 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?