Nemocnice Pardubického kraje skončily pololetí s mírným ziskem

1. 9. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Spojené nemocnice Pardubického kraje vykázaly za letošní první pololetí zisk 3,9 milionu korun. Ve srovnání s finančním plánem je to o 300.000 korun více, uvedla Zuzana Nováková z oddělení komunikace a vnějších vztahů hejtmanství.


Podle dřívějších vyjádření by společnost Nemocnice Pardubického kraje, která sdružuje pět zdravotnických zařízení akutní péče, měla letošní rok zakončit se ztrátou 9,5 milionu korun.

„Po nastolených změnách se už třetím rokem ekonomika našich nemocnic vyvíjí uspokojivě a díky tomu nemusíme uvolňovat provozní dotace z krajského rozpočtu,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

V jednotlivých obdobích roku se v hospodaření nemocnic projevují různé vlivy, jako je doúčtování tržeb od zdravotních pojišťoven, aktualizace pojistného budov a další. Proto budou důležité hlavně konečné roční výsledky.

Podobně jako vloni by již nemocnice neměly dostávat dotace na běžný provoz. Na letošní rok získají jen příspěvek na činnosti, které zdravotní pojišťovny hradí jen zčásti nebo vůbec, například na pohotovostní služby a provoz protialkoholní záchytné stanice. Hejtmanství jako vlastník nemovitostí jim také odpouští nájemné z budov a pojištění. Celkově tak nemocnice letos de facto získají 107 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?