Nemocnice Pardubického kraje vloni s dotacemi zlepšily výsledky

20. 2. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Pardubického kraje vytvořily podle předběžných výsledků v loňském roce celkovou ztrátu 26,1 milionu korun. V roce 2010 měly celkovou výsledek minus 171 milionů korun.


Letos dvě z pěti zdravotnických zařízení hospodařily se ziskem, téměř celá ztráta připadá na vrub Pardubické krajské nemocnice, informoval ČTK vedoucí odboru zdravotnictví kraje Jaroslav Forejt.

Relativně dobrého výsledku ale nemocnice dosáhly jen díky finanční podpoře ze strany vlastníka.
Nejlepšího výsledku docílila Chrudimská nemocnice, která vytvořila zisk 13,8 milionu korun. Ztrátám se vyhnula ještě Orlickoústecká nemocnice. Naopak Pardubická krajská nemocnice skončila rok 2011 s výsledkem minus 39 milionů korun. Menší ztráty vykázaly i Litomyšlská a Svitavská nemocnice.

Zdravotnická zařízení jsou dlouhodobě ztrátová. V roce 2010 to bylo minus 171 milionů korun, za první polovinu loňského roku vytvořily další ztráty zhruba 81,5 milionu korun. V záři proto krajští zastupitelé rozhodli o tom, že jim poskytnou z rozpočtu kraje dalších 117 milionů korun.

Na takzvané vyrovnávací platby za poskytování veřejné služby šlo 51 milionů pro pardubickou a 36 milionů pro orlickoústeckou nemocnici, zdravotnická zařízení v Chrudimi, Litomyšli a Svitavách získala po deseti milionech korun. Krajské nemocnici kraj navíc půjčil 50 milionů korun. Již předtím hejtmanství na vyrovnávací platby na rok 2011 vyčlenilo v rozpočtu více než 17 milionů korun.

„Finanční dotace byly použity především na zaplacení nejstarších závazků,“ uvedl Forejt. Dodal, že tím podstatně kleslo nebezpečí insolvence a také se zlepšila vyjednávací pozice ve vztahu k dodavatelům.

Hejtman Radko Martínek (ČSSD) v rozčarování nad špatnými výsledky vloni počátkem září nařídil ředitelům nemocnic, že musí mít v posledním čtvrtletí alespoň vyrovnané hospodaření. Starší závazky se do účetnictví nezapočítávaly. Podle Forejta byly všechny nemocnice za období od října do konce prosince v „černých číslech“, ovšem za cenu celé řady restriktivních opatření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?