Nemocnice: Pojišťovna nám komplikuje plán hospodaření

8. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická zařízení sdružená v Asociaci českých a moravských nemocnic se v minulých dnech obrátila se stížností na předsedu vlády Stanislava Grosse. Nemocnice v Olomouckém kraji totiž nemají dosud jasno v otázce rozpočtu pro rok 2005...


Nemocnice v Olomouckém kraji nemají dosud jasno v otázce rozpočtu pro rok 2005. Situaci jim údajně komplikuje Všeobecná zdravotní pojišťovna ( VZP), která podle zástupců nemocnic neplní vyhlášku vydanou ministerstvem zdravotnictví o výši úhrad za poskytnutou péči.

Zdravotnická zařízení sdružená v Asociaci českých a moravských nemocnic se v minulých dnech obrátila se stížností na předsedu vlády Stanislava Grosse.

„Poslali jsme fakturu za leden pojišťovně, ale ta se obecně stále vyjadřuje tak, že nemocnicím nabídne nižší částku na úrovni plateb loňského prvního pololetí. Takový postoj se mi samozřejmě nelíbí,“ uvedl ředitel nemocnice v Jeseníku Jan Jedlička. Inflace za loňský rok ale dosáhla 2,8 procenta. Vyhláška zaručuje růst úhrad o tři procenta.

„Nejde tedy o zvýšení, ale o zreálnění plateb,“ podotkl. Situace se podle něj nyní nijak nedotkne pacientů ani zaměstnanců nemocnice. “ Pokud se ale nezmění, budeme určitě muset přehodnotit letošní plán investic,“ dodal Jedlička.

Stejné potíže má i šternberské zdravotnické zařízení. „Je únor a my fungujeme v rámci provizorního hospodaření. Předpis ministerstva je pro nás závazný a pro VZP by měl být rovněž. V každém případě hodláme fakturovat úhrady péče ve výši sto tří procent. Jinak bychom ani nemohli dát dohromady rozpočet na letošní rok. Doufáme, že premiér bude na naši výzvu reagovat,“ prohlásil náměstek ředitele tamní nemocnice Pavel Gregor.

Podobně vnímá současný postoj VZP i vedení nemocnice v Hranicích. „Těžko můžeme naplánovat hospodaření, když jsme v tak nejisté situaci. Ministerstvo vydalo vyhlášku, došlo k rámcové dohodě a ta je teď opět zpochybněna. Po dlouhých jednáních jsme tak vlastně znovu na začátku,“ konstatoval náměstek ředitele hranické nemocnice Aleš Kuča.

Asociace českých a moravských nemocnic sdružuje více než sto padesát zdravotnických zařízení v České republice, mimo jiné i nemocnice ve Šternberku, Šumperku, Přerově, Prostějově, Jeseníku či Hranicích.

Egon Havrlant, Olomoucký den

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?