Nemocnice se chystá na krizi

9. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestat přijímat pacienty na plánované operace a propouštět nemocné do domácího léčení by měla od soboty nebo nejdéle od začátku příštího týdne také havlíčkobrodská nemocnice, jedna z pěti nemocnic, které zřizuje kraj Vysočina, pokud se lékaři rozhodnou akci Děkujeme, odcházíme dotáhnout do konce.


Ještě celý týden bude trvat vyčkávání, zda lékaři z pěti nemocnic v kraji, kteří podali hromadné výpovědi, vezmou svoje rozhodnutí zpátky. Pak na základě již uskutečněného jednání vedení kraje Vysočina s řediteli pěti nemocnic nastanou kroky, které se již projeví na chodu nemocnic a péči o pacienty.

Výpovědi nestahují

Lékaři v havlíčkobrodské nemocnici podle předsedkyně místního Lékařského odborového klubu, internistky Šárky Drinkové, svoje výpovědi zpátky nevezmou, pokud Ministerstvo zdravotnictví svoje kroky vůči protestujícím lékařům nepřehodnotí odpovídajícím způsobem. Z havlíčkobrodské nemocnice by pak mělo odejít asi 70 procent lékařů.

„Situace je pořád stejná, lékaři svoje výpovědi nestahují a zatím pořád čekáme, jaké kroky přijdou z Ministerstva zdravotnictví. Návrhy ministra Hegera zavést pro nespokojené lékaře ze strany ředitelů nemocnic osobní ohodnocení je nepřijatelná,“ zdůraznila Drinková. Jak upřesnila, velká část lékařů v brodské nemocnici osobní ohodnocení má, proto by se jich Hegerův návrh netýkal. Navíc se finanční podmínky okresní nemocnice značně liší například od fakultních nemocnic. Ale ani tam lékaři nad takovým návrhem nikterak nejásají.

Pro brodské lékaře nejsou slova ministra Hegera žádnou zárukou, podle Drinkové ministrův návrh neřeší další palčivé problémy, například vzdělávání mladých lékařů.

Sestry jsou s lékaři solidární

„Na odděleních, alespoň na naší interně určitě, nedochází k žádným nevraživostem mezi odcházejícími lékaři a zdravotními sestrami. V postojích jsme solidární,“ doplnila Drinková s tím, že do konce tohoto týdne vypoví svoje dohody o pracovní činnosti i externí lékaři. Podle zákona čeká ale kmenové lékaře výběr řádných dovolených, ale to by podle Drinkové neměl být problém.

„Nová dovolená, s ohledem na krátké období nového roku, by se počítala v řádu několika dnů. Lékaři na odděleních se prostřídají, pokud by odchod na dovolenou zkomplikoval situaci, po dohodě s vedením nemocnice by dovolená mohla být proplacena,“ upřesnila Drinková.

Například z gynekologickoporodnického oddělení lékaři neodcházejí, ale jejich práce závisí na jiných odděleních, například anesteziologickoresuscitačním oddělení.

„Jak bude činnost oddělení vypadat, to vyplyne až z konkrétního jednání se zřizovatelem,“ konstatoval primář Pavel Antonín.

Informace občanům

V polovině února má zasednout bezpečnostní rada kraje a poté budou informovány všechny složky, které mají se záležitostí co do činění. V každé krajem řízené nemocnici bude zřízeno telefonické centrum, na které se lidé budou moci obracet s otázkami a se svými problémy v souvislosti s ošetřením a léčením.

Ředitelé všech pěti krajských nemocnic z Vysočiny se rovněž obracejí otevřeným dopisem na zástupce vlády, poslaneckou sněmovnu a senát. Jak zdůrazňují, čelí nemocnice hrozbě hromadného odchodu lékařů, což by znemožnilo poskytování byť jen neodkladné péče, pod tlakem a možnou hrozbou trestního stíhání by byli ale i lékaři, kteří by v nemocnicích zůstali, a byli tak nuceni pracovat v podmínkách neodpovídajících platné legislativě.

„V tuto chvíli leží pacienti na sedmadvaceti ventilovaných lůžkách ARO, z nichž budeme schopni v březnu udržet v provozu pouze pět,“ bijí na poplach ředitelé. Ohrožen by byl provoz jednotek intenzivní péče i provoz hemodializačních středisek, která zajišťují péči o 250 pacientů. Ředitelé vyjadřují obavy také o osud přibližně pěti tisíc rodiček, které nemocnicemi projdou.

Ředitel havlíčkobrodské nemocnice Vít Kaňkovský, který je jedním z ředitelů podepsaných pod otevřeným dopisem, je celý týden mimo nemocnici. K situaci se vyjádřila tisková mluvčí Petra Černo. „Ředitelé pěti nemocnic na Vysočině se včera domluvili s Krajem Vysočina na tom, že bližší informace o případných dočasných omezeních v jednotlivých nemocnicích se zveřejní až po 14. únoru. V tuto chvíli se situace stále vyvíjí, hejtman Běhounek vyzval v dopise lékaře, aby stáhli své výpovědi. I my zvažujeme zřízení telefonické nonstop linky, na níž by pacienti mohli volat své dotazy. Plánujeme, že od 14. února budeme každý den aktualizovat naše webové stránky, na nichž budou veškeré informace. Pacienti se nemusí bát, že by nebyli informováni o případných opatřeních,“ uzavřela tisková mluvčí Petra Černo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?