Nemocnice se odvolá proti odškodnění

5. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prostějovská nemocnice se odvolá proti rozhodnutí okresního soudu, podle nějž má zaplatit 16 miliónů korun za zničené zdraví dítěte. Rodiče jsou přesvědčeni, že lékaři o něj jako o novorozence špatně pečovali. Náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ladislav Kavřík řekl, že doporučení pro nemocnici, aby se odvolala, projedná ve čtvrtek krajská rada...


Prostějovská nemocnice se odvolá proti rozhodnutí okresního soudu, podle nějž má zaplatit 16 miliónů korun za zničené zdraví dítěte. ČTK to včera řekl krajský zdravotní rada Václav Rýznar.

„Zatím nemám k dispozici písemný právní rozbor, ale advokátní kancelář mi telefonicky sdělila, že nám doporučuje se odvolat. Částka 16 miliónů korun je totiž mimořádná,“ uvedl Rýznar.

Nemocnice má dát 16 miliónů korun manželům z Prostějovska, jejichž čtyřletý syn je těžce postižený. Rodiče jsou přesvědčeni, že lékaři o něj jako o novorozence špatně pečovali.

„Po porodu došlo u dítěte k zástavě srdce a dechu, která trvala tak dlouho, že i když se hocha podařilo ještě přivést k životu, utrpěl tak těžkou újmu na mozku, že už je navždy odkázán na pomoc,“ zdůvodňoval své rozhodnutí soudce Věroslav Řezáč.

Náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ladislav Kavřík řekl, že doporučení pro nemocnici, aby se odvolala, projedná ve čtvrtek krajská rada.

Pochybení odmítají

Nemocnice pochybení odmítá. Argumentuje i tím, že zdravotní sestru, která se tehdy měla o dítě starat, vyšetřovala policie a případ odložila.

Žaloba vycházela z posudků znalců, kteří poškození dítěte stanovili v ČR platným bodovým systémem podle právního předpisu a došli k sumě 3 087 000 korun. Žaloba pak požadovala desetinásobek této částky, tedy 30 870 000 korun.

„V praxi jsem se setkal i s požadavky na stonásobné navýšení odškodného proti znaleckým posudkům, šlo však o jiné, nižší výchozí částky,“ uvedl soudce Řezáč.

Šestnáctimiliónové odškodné je rekordní sumou, kterou kdy v Česku soud nařídil vyplatit postiženým nemocnicí za její pochybení.

Podle právního zástupce rodičů Igora Kouteckého ale ani tato rekordní suma v takovém případě není adekvátní. „Došel jsem k hrubému propočtu, že kdyby se chlapec dožil 60 let, činí odškodnění v soudem přiznané výši necelých 60 eur na den. Troufám si říci, že kdyby se takový případ řešil třeba v Německu, dosáhlo by se u soudu částky v přepočtu až 100 miliónů korun. A nikdo by se tomu nedivil a ještě by to rodině lidé přáli,“ prohlásil Igor Koutecký.

Zanedbání péče muselo postiženým finančně kompenzovat už více nemocnic. Vyplacené sumy však byly mnohonásobně nižší, než je prostějovský případ.

Příspěvky s názvem článku na který reagujete posílejte přes formulářZDE Pravidla diskuse najdete v prohlášení vydavatele.

Rodina chlapce, který se ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze jako novorozenec nakazil hepatitidou C, vysoudila v roce 2001 2,5 miliónu korun.

Na Nemocnici blahoslavené Marie Antoníny v Ostravě-Vítkovicích Stanislav Jančařík a jeho dvě dcery vysoudili v roce 2004 1,1 miliónu korun. Lékařka interního oddělení zavinila podle soudu svou nedbalostí v únoru 2001 smrt jeho ženy Květoslavy.

V roce 2003 hradecký okresní soud přiznal tehdy třiašedesátiletému Zdeňku Volfovi z Valdic na Jičínsku jako odškodné 459 000 korun za to, že lékaři urologické kliniky královéhradecké fakultní nemocnice v roce 2000 vyoperovali Volfovi omylem jinou ledvinu, rok před tím už Volf vysoudil 405 000 korun. Muž zemřel v polovině května roku 2004.

Podle olomouckého právníka Petra Rittera je zcela přirozené, že v ČR obecně dochází k navyšování částek, které soudy jako odškodné za snížení společenského uplatnění přiznávají. „U nás pořád platí jakési vyhlášky a bodové hodnocení. Vůbec se nezohledňovala psychická újma, kterou člověk a jeho blízcí trpěli. Soudce v Prostějově udělal dobře, pokud postupoval jinak, než jaké jsou zažité zvyklosti,“ řekl Právu Ritter.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?