Nemocnice se snaží pacientům vyhovět - vstávání v šest není nutné

28. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odběry krve nebo měření teploty v nemocnicích krátce po šesté hodině ráno. V současné době zatím celkem běžná praxe. Brzké vstávání však řadě pacientů nevyhovuje...


Děčínsko - Mají už zažitý jiný denní režim a běžně vstávají až po osmé hodině.

Ředitel lužické nemocnice v Rumburku Dalibor Karbula tvrdí, že personál se snaží přistupovat k pacientům individuálně. „Například na dětském oddělení se snažíme budit pacienty co nejdéle. Rozhodně není nutné tahat je z postele v šest hodin kvůli měření teploty.“ V řadě případů je ovšem ranní vstávání naprosto nezbytné. To se týká hlavně odběrů krve. Vzorky se totiž musí včas dopravit do děčínské nebo ústecké laboratoře. „Odběry se provádí co nejdříve. Jde třeba o deset pacientů a sanitka pak musí rychle vyrazit na cestu,“ vysvětlil Karbula. Dalším problémem je dojíždění zaměstnanců do nemocnice. Musí se totiž zohlednit autobusové nebo vlakové spojení. „Ráno jezdí autobusy jen v určitou dobu a zdravotní sestry, které končí a měly by měřit teplotu v osm, by se nedostaly domů.Snažíme se ale pacientům co nejvíce vyhovět, ale musíme brát v potaz celou řadu aspektů. Určitě ale nelpíme na buzení lidí v šest hodin jako za France Josefa,“ řekl Karbula. Dodal, že zatím žádné stížnosti na brzké vstávání od pacientů nezaznamenal.

Stejná situace panuje i ve varnsdorfské nemocnici. Odběry krvé jsou v ranních hodinách nutné. Měření teplot přesně v šest hodin ale lékaři nevyžadují. „Pokud má někdo jiné životní návyky, není rozhodně žádný problém nechat ho vyspat,“ uvedl ředitel nemocnice Václav Jára. Zhruba do osmi hodin by ale mělo být měření teplot zaznamenáno. „V osm je totiž snídaně a pokud mají sestry na starosti třicet pacientů, potřebují čas, aby vše stihly,“ vysvětlil Jára. Se stížnostmi ne nevhodný spánkový režim se zatím nesetkal. Prý spíše naopak. „Řada pacientů patří ke starší věkové skupině a ti právě vstávají mnohem dříve. Pak odpočívají přes den a plně jim to vyhovuje,“ dodal.

Ne dříve než před šestou hodinou vstávají pacienti v děčínské nemocnici. Zdravotní sestry se snaží respektovat to, že každý pacient je zvyklý na jiný spánkový režim. Vzhledem k léčebnému a vyšetřovacímu režimu ale nemohou vyhovět všem. „Snažíme se pacientům zajistit co nejvhodnější podmínky pro brzké uzdravení. S ohledem například na přípravu před vyšetřením nebo podávání léků v pravidelných intervalech nemůžeme přání některých pacientů plně respektovat,“ vysvětlila hlavní sestra Hana Plachá. V děčínské nemocnici probíhá již čtvrtým rokem průzkum spokojenosti. Ten poslední ukázal, že osmdesát procent pacientů děčínské nemocnice bylo s péčí sester a lékařů zcela spokojeno. „Na brzké vstávání si pacienti určitě nestěžují. Snažíme se jim, v rámci našich možností, vyjít vstříc,“ dodala Plachá.

TOMÁŠ PAVLÍK, Děčínský deník, 26.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?