Nemocnice Sušice přidá nové ambulance a zvýší počet operací

11. 4. 2017 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Sušici, kterou od podzimu 2015 provozuje společnost Nemos, od května zruší plánované chirurgické operace a zaměří se na jednodenní chirurgii.

Oproti současnému stavu chce nemocnice zhruba do roka zdvojnásobit počet chirurgických operací až na stovku měsíčně. Začne dělat nové typy výkonů, otevře nové ambulance, které dosud ve městě nebyly, řekl novinářům ředitel nemocnice Martin Straka.

Nemocnice patřila městu, které na její provoz doplácelo. Nyní ji má Nemos v dlouhodobém pronájmu a městu platí tři miliony korun ročně. Radnice tyto peníze v případě stavebních úprav investuje zpět do nemocnice. Nemos nedávno koupila investiční skupina Penta. Jaké jsou přesně její plány s nemocnicí, zatím město ani Straka neví. Podle Straky byla nemocnice dlouhodobě v personální krizi, za posledních zhruba sedm let počet operací klesl na polovinu.

Změnu režimu chirurgie na jednodenní operativu nemocnice neplánovala, vynutila si ji krize s personálem, uvedl ředitel. Kromě lékařů ale chyběli i pacienti. „Spoustu místních lidí se nechává operovat jinde,“ řekl ředitel. Chirurgie má nyní 45 až 50 operací měsíčně, z toho polovina je plánovaných a polovina akutních. Po změně na jednodenní chirurgii, se tak budou muset okolní nemocnice postarat asi o 25 akutních operací měsíčně.

V Sušici zůstane 12 hodin denně chirurgická ambulance, což podle Straky pokryje potřebu akutního ambulantního ošetření z 97 procent. Chirurgie se zaměří na laparoskopické operace žlučníku, tříselných kýl, křečových žil či hemoroidů. Naopak operace zlomeniny krčku stehenní kosti či akutního zánětu slepého střeva, se už v Sušici dělat nebudou.

Nemocnice přestaví bývalý prostor záchranné služby a části ubytovny na nové ambulance. Nejdříve se otevře psychologie, pak by měly následovat v regionu žádané a dosud chybějící ambulance hematologie a nefrologie, plánuje se také ambulance endokrinologie a sportovního lékařství. Noví lékaři, které se podařilo sehnat, by měli dělat v jednodenním režimu nové typy výkonů, které zatím nemocnice nedělá – například operace prsní žlázy. Další plánované stavební úpravy přemístí vchod od silnice k parkovišti.

Změny v režimu chirurgie bude nemocnice projednávat s městem. Starosta Petr Mottl (ODS) zatím nedokázal říct, jak se vedení města ke změně postaví. „Budeme mít teprve informativní schůzku zastupitelů s vedením nemocnice. Předpokládám, že se tím budeme zabývat i na zastupitelstvu,“ řekl. Krajská radní pro zdravotnictví a bývalá sušická zastupitelka Milena Stárková (ČSSD) tvrdí, že soukromý poskytovatel neplní slib o zachování rozsahu zdravotní péče v nemocnici daný městu v roce 2015. Když město hledalo, kdo by nemocnici provozoval, od Plzeňského kraje přišla nabídka na sloučení nemocnice s krajskou nemocnicí v Klatovech. Město to ale odmítlo. S předpokládaným nárůstem počtu operací si nemocnice v Klatovech poradí, dodala Stárková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?