Nemocnice Třinec modernizovala za 52 mil. zdravotnickou techniku

26. 3. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozsáhlou modernizaci zdravotnické techniky má za sebou Nemocnice Třinec na Frýdecko-Místecku, která je krajským zdravotnickým zařízením. Díky dotacím nemocnice vyměnila zastaralé přístroje za celkem 52 milionů korun, řekla její mluvčí Irena Sikorová Nožková.


Přístroje směřovaly na různá oddělení, mimořádná obměna ale byla hlavně na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, a to za přibližně 15 milionů korun. Oddělení tak má k dispozici například novou ventilační techniku.

„První sada přístrojů je určena k resuscitačnímu lůžku a slouží pro kriticky nemocné pacienty k provádění dlouhodobé umělé plicní ventilace, respektive k náhradě funkce nemocných plic, které v důsledku těžké nemoci nebo zranění nejsou schopny po dobu dní až měsíců vykonávat svou normální funkci, tedy dýchání,“ uvedl primář oddělení Marian Bárta.

Těchto přístrojů nemocnice zakoupila devět. „Jsou umístěny a již používány na lůžkách ARO, na pooperačním oddělení a jeden z přístrojů je určen pro nově narozené děti, které tuto péči potřebují na novorozeneckém boxu,“ uvedl Bárta.

Další zakoupené přístroje jsou určeny pro podávání celkových anestezií na operačních sálech, jde o takzvané narkotizační přístroje. „Slouží k uvedení a udržování pacienta v narkóze během operačního zákroku a není podstatné, jestli se jedná o operační obor chirurgie, ortopedie, gynekologie, ORL nebo plastické chirurgie,“ doplnil Bárta.

Obměňované přístroje byly 14 až 18 let staré, a podle mluvčí tak byla jejich modernizace nezbytná, protože se často musely opravovat, servisní náklady byly vysoké. „Pro pacienty Třinecka, Jablunkovska a Těšínska obměna znamená, že jim bude poskytována bezpečnější péče na vyšší úrovni,“ řekla mluvčí.

Největší část potřebných nákladů na modernizaci přístrojového vybavení nemocnice uhradila z evropských dotací, část pak byla i z rozpočtu kraje a státu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?