Nemocnice usiluje o novou akreditaci

13. 12. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Předakreditační šetření Spojené akreditační komise České republiky má za sebou nemocnice v Havlíčkově Brodě. Absolvovala ho před několika dny. Vlastní akreditaci bude obhajovat v červnu 2011.


„Naše nemocnice prošla v červnu 2008 akreditačním šetřením Spojené akreditační komise, a zařadila se tak mezi akreditovaná zdravotnická zařízení v České republice,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Vysvětlila, že akreditace je udělována na tři roky, po této době se zdravotnické zařízení musí znovu o udělení akreditace ucházet a nechat překontrolovat, zda plní a dodržuje veškeré zavedené standardy. „Reakreditace nás tedy čeká v příštím roce,“ upřesnila mluvčí nemocnice Petra Černo.
Akreditace je proces, který směřuje k poskytování bezpečné a kvalitní péče.

Jak doplnila mluvčí, jde o standardizaci, sledování, vyhodnocování všech procesů poskytované zdravotní péče, o zavedení a dodržování procesů vedoucích ke zvyšování odborné úrovně péče o pacienty.

„V naší nemocnici tedy byl vytvořen ucelený a fungující systém vnitřních norem, kterými sledujeme, kontrolujeme a pravidelně vyhodnocujeme veškerá rizika při poskytování péče, čímž se snažíme těmto rizikům účinně předcházet. Akreditace nemocnice znamená, že zdravotnické zařízení nejen splnilo všechny požadované standardy týkající se kvality a bezpečí péče o pacienta, ale také se snaží soustavně se zlepšovat a systematicky snižovat množství rizik pro pacienty i zaměstnance,“ zdůraznila mluvčí.

Nekončící proces

Jde však o soustavný a dá se říci nikdy nekončící proces, kterým se nemocnice snaží zvyšovat dosaženou úroveň poskytované péče, její kvalitu a bezpečí pacientů.

Předakreditační šetření je jakousi přípravnou fází na reakreditaci a má odhalit případné nedostatky, které musí nemocnice v určitém termínu odstranit.

Šetření zasahuje do všech provozů nemocnice od ošetřovatelské a lékařské péče, přes zdravotnickou dokumentaci, technické vybavení, hygienické prostředí, funkčnost bezpečnostních systémů v nemocnici, personální stav a podobně.

V České republice je akreditace zdravotnických zařízení dobrovolnou záležitostí. Kraj Vysočina jako zřizovatel pěti nemocnic v kraji se rozhodl akreditovat všechny své nemocnice. Havlíčkobrodská nemocnice získala akreditaci v roce 2008, a to jako první v kraji Vysočina.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?