Nemocnice v Bohumíně chce prodat dluhy pacientů za poplatky

19. 8. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice v Bohumíně na Karvinsku chce prodat soukromé firmě dluhy pacientů, kteří nezaplatili regulační poplatky. Dlužná částka přesáhla 400.000 korun.


Dlužníci na výzvy nemocnice k uhrazení poplatků většinou nereagují. Soukromá firma bude dlužné částky vymáhat. Lidé však ještě mají poslední šanci do konce srpna dluhy uhradit. ČTK to sdělil ředitel nemocnice Vojtěch Balcárek.

Nejvíce peněz dluží pacienti za hospitalizaci, kdy musejí uhradit poplatek 60 korun za jeden den pobytu v nemocnici. Ten se hradí až po ukončení léčení. Celkem nemocnici dluží za některé nezaplacené poplatky 645 pacientů. Průměrný dluh na osobu je 638 korun.

„Na dluh upozorňujeme naše pacienty zasláním dvou upomínek. Zároveň jim nabízíme u vyšších dlužných částek možnost splátkového kalendáře. V posledních 3,5 letech však o něj požádalo jen pouhých pět lidí,“ uvedl ředitel.

Protože ani na druhou upomínku mnozí dlužníci nereagovali, dohodla se nemocnice s městem a poslala přímo do domácností dlužníků i městské vymahače. Ani to se však nesetkalo s patřičným efektem. Za tři měsíce se vymahačům podařilo od dlužících pacientů vymoci jen 2000 korun.

Nemocnici nyní s neukázněnými pacienty došla trpělivost. Rozhodla se, že dluhy odprodá soukromé firmě za jejich plnou hodnotu. „Dlužníci měli několik možností jak zaplatit své dluhy. Bohužel této možnosti využilo minimum z nich. Vyčerpali jsme tak všechny své možnosti a není možné být k dlužníkům tolerantní donekonečna. Vymáhání nám ukládá zákon, a pokud to nebudeme dělat, hrozí nám sankce,“ vysvětlil Balcárek.

Záměr nemocnice už posvětili i radní města. „Do budoucna nevylučuji, že obdobně budeme postupovat i u jiných pohledávek města, například u pokut nebo nájemného,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Dlužící pacienti mají poslední šanci zaplatit poplatky do 31. srpna. Do tohoto data jim nehrozí žádné penále ani návštěva exekutora.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?