Nemocnice v Chebu čeká na tomograf, opozice zpochybnila soutěž

30. 5. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) je před podpisem smlouvy o nákupu počítačového tomografu pro chebskou nemocnici. Výběr dodavatele ale kritizoval krajský opoziční zastupitel a senátor Jan Horník (STAN). Podle něj byla výběrová kritéria nastavena tak, aby vyhověla jednomu uchazeči.


Podle předsedy představenstva KKN Luďka Nečesaného ale i oslovený soudní znalec uznal, že výběr byl v pořádku.

U soutěže na počítačový tomograf byla kritéria nastavena tak, že 90 procent váhy měla cena a deset procent technické parametry. Podle Nečesaného bylo předností zejména propojení přístroje s další technikou v chebské nemocnici. Cena zařízení je zhruba 15 milionů korun.

Podle Horníka ale desetiprocentní kritérium technických parametrů znamenalo, že ani rozdíl v ceně 500.000 korun by neumožnil jinému účastníku zakázku vyhrát.

Naopak Nečesaný argumentoval tím, že se KKN podařilo vyjednat například pětiletý plný servis. „Tomograf denně vyprodukuje 26.000 korun. My tím získáme záruku, že servis přijede hned a nebudeme přicházet o příjmy,“ uvedl Nečesaný.

Podle něj nyní chybí už jen schválení krajské rady. „Rekonstrukce chebské nemocnice nyní čeká na to, abychom věděli, jaký přístroj v ní bude instalován,“ vyzval vedení kraje k rychlému rozhodnutí.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) ČTK řekl, že by uvítal, kdyby si senátor Horník vzal vlastního soudního znalce, který by výběr dodavatele zhodnotil. „Nebo, pokud má podezření na porušení zákona, ať se obrátí na policii,“ dodal.

Počítačový tomograf společně zaplatí KKN, Karlovarský kraj a město Cheb. Všechny tři subjekty přispěly pěti miliony korun. Cheb, který každoročně dával jeden milion na podporu místní nemocnice, jejíž zřizovatelem je kraj, si tak vybral milionovou podporu na pět let dopředu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?