Nemocnice v Jablonci chystá modernizaci za půl miliardy Kč

17. 9. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení městské nemocnice v Jablonci nad Nisou připravuje výstavbu nového pětipodlažního pavilonu a modernizaci současných prostor. Během deseti let půjde o investici za téměř půl miliardy korun. Novinářům to řekl ředitel nemocnice Vít Němeček.


Modernizaci chce nemocnice zaplatit z vlastních zdrojů i dotací. Jako první se bude stavět pavilon intenzivní medicíny, i s vybavením na něj bude potřeba asi 195 milionů korun. „Když půjde vše dobře, mohli bychom začít stavět ve druhé polovině 2016,“ uvedl Němeček. Výstavba nové budovy v prostoru mezi chirurgickým pavilonem a Hřbitovní ulicí by podle něj měla trvat 18 až 20 měsíců. „Přesuneme tam kompletní lůžkové ARO, jednotku intenzivní péče chirurgických oborů a čtvrté patro chirurgického pavilonu, což je vedení a inspekční pokoje lékařů a primářů,“ uvedl Němeček.

Postavení nového pavilonu umožní rozsáhlou přestavbu chirurgického pavilonu. V plánech je vybudování stanice pro různé typy následné péče s 30 lůžky, kompletní rekonstrukce centrálních operačních sálů, rozšíření gastroenterologie, ambulancí i vybudování nízkoprahového urgentního příjmu. Ten by sloužil jako centrální příjem mimo běžnou pracovní dobu.

Jablonecká nemocnice je městskou příspěvkovou organizací. V zařízení s 377 lůžky bylo loni hospitalizováno 15.500 lidí, dalších 195.000 podstoupilo ambulantní ošetření. Nemocnice zaměstnává 730 lidí, loni její lékaři provedli 6500 operací a 1326 porodů. Loni hospodařila s obratem 679 milionů korun při zisku 7,35 milionu korun. Podle ředitele se od roku 2005 do nemocnice investovalo 350 milionů korun, z toho 90 milionů korun za poslední dva roky.

Největší letošní investicí bylo pořízení nového počítačového tomografu (CT) za 38,4 milionu korun. Vyšetření pacientů je díky němu rychlejší a šetrnější, než umožňoval devět let starý přístroj, který nahradil. Nemocnice také vyměnila skoro 40 procent lůžek a stolků pro pacienty. Elektricky polohovatelná lůžka nahradila nevyhovující mechanické postele, nejstarší byly z roku 1994. Nemocnice pořídila 150 nových lůžek a výškově nastavitelných pacientských stolků pro oddělení chirurgie, interny a centra doléčování a rehabilitace. Zaplatila je v rámci evropského projektu za 6,75 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?