Nemocnice v Karlovarském kraji jsou na hranici snižování platů

19. 3. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnicím v Karlovarském kraji kvůli nižším platbám od zdravotních pojišťoven hrozí, že budou muset snížit mzdy nebo propouštět personál. Po jednání se zástupci zdravotních pojišťoven to řekli ředitelé krajských nemocnic i nemocnice skupiny Nemos v Sokolově a Ostrově.


Jednat mohou jen o navýšení individuálních plateb, které pojišťovny poskytují nad rámec paušálu. Ty ale propad ve financování nepokryjí.

Úhradová vyhláška letos stanovila paušální platby na úrovni 95 procent roku 2011. Například v Karlovarské krajské nemocnici a.s. (KKN), která zahrnuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu, jde o pokles o několik milionů měsíčně. „Zřejmě zítra oficiálně požádáme Karlovarský kraj o dotaci 80 milionů na letošní rok,“ řekl generální ředitel KKN Luděk Nečesaný.

Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka bude pojišťovna individuálně jednat tam, kde jsou větší problémy, aby byly restriktivní dopady úhradové vyhlášky minimální. „Zároveň jsme se dohodli s většinou poskytovatelů, že přistoupíme v polovině roku k revizi situace v nemocnicích a budeme se snažit na výsledek reagovat,“ řekl Kabátek.

Jenže nemocnice tvrdí, že vnitřní úspory už vyčerpala, a pokud se situace nezmění, hrozí omezení péče. „Můžeme shánět příjmy z privátních zdrojů, ale je otázkou, jestli najdeme pro tyto služby klienty. Pokud bychom museli sáhnout ke globálnímu snižování mezd, znamenalo by to rozpady týmů a zhoršení péče,“ uvedl zdravotní ředitel nemocnic v Ostrově a Sokolově Jiří Štefan.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) by byly zapotřebí systémové změny. „Není možné neustále přehazovat odpovědnosti státu na kraje. Tak zrušte pojišťovny a dejte prostředky pojištěnců krajům,“ poznamenal Novotný. Nechtěl ani spekulovat o tom, jestli kraj na požadavek KKN přistoupí a bude ji minimálně letos provozně dotovat.

Podle Nečesaného ale zřejmě jiná cesta nebude. „Z předpokládané ztráty okolo 100 milionů korun, která snížením plateb vznikne, jsou nemocnice schopny pokrýt asi 20 procent snížením odpisů,“ uvedl. Bez dotace by se podle něj nemocnice dostala velmi blízko předlužení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?