Nemocnice v kraji chce opustit 564 lékařů

4. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Osm krajských nemocnic a Městská nemocnice v Ostravě může od 1. března přijít až o 564 lékařů. Alespoň tolik výpovědí zaznamenali do konce prosince loňského roku ředitelé všech devíti nemocnic.


Vážná situace se rýsuje ve Slezské nemocnici v Opavě, kde hodlá odejít 60 procent všech lékařů.

Nejvíce z nich, 17, je ve výpovědní lhůtě na interním oddělení. „Na chirurgii je 14 výpovědí, gynekologicko-porodnické oddělení registruje osm, což je 100 procent, šest lékařů odchází z ortopedie, urologie a dětského oddělení,“ vypočetl mluvčí nemocnice Daniel Svoboda s tím, že výpovědi se naopak vůbec nedotkly kožního oddělení, stomatologie, patologie, centrálních laboratoří a hematologie.

Právě kvůli vážné situaci ve Slezské nemocnici zaslal opavský primátor Zdeněk Jirásek (ČSSD) otevřený dopis ministru zdravotnictví.

„Bojíme se, že dojde k naprostému ochromení poskytování zdravotní péče lidem. Je nutné, aby ministerstvo podniklo odpovídající kroky k odvrácení hrozících problémů,“ apeluje v listu.

Více než polovina lékařů hodlá opustit nemocnici v Krnově; tam je nejvíce výpovědí na chirurgii, ortopedii a ARO. Výpovědi od 60 procent lékařů dostal na stůl i ředitel Nemocnice Třinec Zdeněk Jiříček.

„Nejvíce jsou ohroženy klíčové obory jako ARO, chirurgie, interna, neurologie, gynekologicko-porodní,“ vyjmenoval. Ve Frýdku-Místku a Havířově podala žádost o rozvázání pracovního poměru takřka polovina doktorů. Ti se kupříkladu rekrutují z gynekologickoporodního oddělení, ARO, chirurgie, interny či dětského oddělení.

V Bílovecké nemocnici, jejímž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj a která je akciovou společností, hodlá odejít polovina lékařů. Většina z nich je z interny a následné péče.

„Krizový scénář? Ten je věcí zřizovatele a ministerstva. Co mám dělat, když mi odejde polovina doktorů? Nic, prostě zavřeme,“ povzdychl si ředitel nemocnice Martin Rais.

Některé nemocnice už připravují krizové scénáře, které budou potřeba v případě splnění hrozeb většiny lékařů. „S největší pravděpodobností přerušíme operativu, zrušíme provoz lůžkových částí a některých odborných ambulancí. Další opatření vyplynou na základě jednání se zřizovatelem,“ vysvětlil mluvčí opavské nemocnice Svoboda. A obdobné informace o přípravě krizových plánů sdělili mluvčí či ředitelé dalších krajských nemocnic.

„Připravujeme přesuny lékařů tak, abychom uměli zajistit chod všech oddělení,“ dodala mediální zástupkyně krnovské nemocnice Eva Kijonková.

Ne každý špitál v kraji se však musí vypořádávat s výpověďmi lékařů. Patří mezi ně například ostravská fakultní nemocnice nebo městské nemocnice v Odrách a Bohumíně.

„Nemáme ani jeden podpis pod akcí Děkujeme, odcházíme, a tím pádem ani jednu výpověď,“ ujistil ředitel bohumínské nemocnice Vojtěch Balcárek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?