Nemocnice v Královéhradeckém kraji začaly odkládat operace

24. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnicím v regionu hrozí, že příští rok nebudou mít na operace. Pojistné, které představuje téměř výhradní zdroj jejich příjmů, se má zvednout o pouhé jedno procento. To nepokryje ani inflaci. Kde šetřit je předem jasné...


Východní Čechy -

„Nezbyde než omezit péči. Jediný prostor je u operací, které nejsou akutní a snesou odklad. To se týká třeba žlučníku nebo ortopedických zákroků. Zadarmo dělat nemůžeme,“ zlobí se ředitel královéhradecké fakultní nemocnice Leoš Heger.

V Jičíně sáhli k úsporám už teď. „Odložitelné operace pacientů, kteří jsou klienty pojišťovny Škoda, jsme přeložili na další pololetí. Jsme totiž skoro na limitu plánovaných výkonů, který nám pojišťovna na letošek dala,“ uvedla ředitelka nemocnice Dana Kracíková.

Pojistné se má zvednout jen o jedno procento.

To nepokryje ani inflaci a zdražení energií.

Jediný prostor k úsporám v péči je u operací.

Nemocnice se ocitly v dvojích kleštích. K nesolventnosti pojišťoven, hlavně těch malých, se přidala hrozba zmenšení balíku peněz, který špitály mohou utratit. V minulých letech se pojistné přitom každý rok zvyšovalo až o pět procent.

„Jedno procento ani nepokryje zdražení energií,“ shodují se ředitelé nemocnic.

Restrikce chystají i jinde. „Pojišťovny neplatí a je to stále horší,“ uvedl šéf trutnovské nemocnice Martin Limburský.

„Paušál, který od nich dostáváme, nestačí k zabezpečení poskytované péče. Navíc nám přibylo pacientů,“ přisvědčil ředitel ústeckoorlické nemocnice Martin Procházka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?