Nemocnice v Liberci dostala od ÚOHS pokutu 300 000 korun

8. 4. 2014 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Liberec dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 300.000 korun. Chybovala při nákupu přístrojového vybavení a obnově technologií kardiocentra. ČTK to řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Tendr vyhrála společnost SINOMED, která ale nesplnila podmínky tendru. Nemocnice zatím rozhodnutí úřadu nechce komentovat.


„Nejprve se musíme seznámit s detaily rozhodnutí antimonopolního úřadu a následně zvážíme možnost opravného prostředku,“ uvedla mluvčí nemocnice Barbora Silná.

Firmy musely předložit pojistnou smlouvu o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou třetí osobě. Nemocnice při zadání zakázky uvedla, že za doklad o pojištění považuje výhradně pojistnou smlouvu, pojistku nebo potvrzení pojišťovny o existenci pojištění odpovědnosti dodavatele za škody způsobené při výkonu jeho podnikatelské činnosti.

SINOMED chtěl prokázat kvalifikaci prostřednictvím subdodavatele dokladem, ve kterém bylo uvedeno, že pojišťovna s firmou uzavře smlouvu v případě získání zakázky. To ÚOHS nestačilo.

Podle zákona mohou firmy část kvalifikace splnit prostřednictvím subdodavatele. „V uvedeném případě ale ze smlouvy jednoznačně nevyplývalo, k jakému konkrétnímu rozsahu plnění kvalifikace se subdodavatel zavazuje. Uchazeč tedy kvalifikaci dostatečným způsobem neprokázal,“ uvedl Rafaj.

Liberecké kardiocentrum je jediným pracovištěm svého druhu v Libereckém kraji. Oddělení bylo modernizováno s pomocí evropské dotace v letech 2010 a 2011 za zhruba 100 milionů korun. Na údajně předražený nákup šesti přístrojů za 60 milionů korun upozornil před třemi lety ČRo 1 - Radiožurnál. Nemocnice podle něj mohla přístroje koupit za 43 milionů, tedy výrazně levněji. Okolnosti zakázky prověřovala i policie, nikoho dosud neobvinila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?