Nemocnice v Mladé Boleslavi chce zřídit záchytnou stanici

3. 8. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi usiluje o zřízení protialkoholní záchytné stanice o dvou až čtyřech lůžkách ve svém areálu. Ve městě i širokém okolí podobné zařízení chybí a v nemocnici přitom každý den končí několik opilců, kteří vyžadují lékařskou péči...


MLADÁ BOLESLAV -

Rozhodující slovo ale bude mít kraj jako zřizovatel, s nímž budou zástupci nemocnice jednat ve čtvrtek. Opilci totiž zabírají lůžka na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, která jsou určena pacientům po těžkých úrazech.

Nejbližší záchytná stanice je v Praze, ve Středočeském kraji jsou nyní pouze v Příbrami a v Kolíně. „Opilci končí na vzorně vybaveném oddělení, kde nám navíc demolují drahé přístroje,“ řekl lékařský ředitel nemocnice Oldřich Šlégl.

Na oddělení se navíc vyspí zdarma a personál s ním musí strávit celou noc. Podle

Šlégla by režijní náklady pokrylo asi 600 až 800 korun za jednoho opilce. „Jsme schopni záchytku provozovat sami.

Sehnat prostor a lůžka je jednoduché, hlavní je ale zajištění personálu. Opilého

člověka nejde jen někam uložit, musí být pod stálým dozorem,“ řekl Šlégl. Problém s umístěním podnapilých trvá již několik let.

Dříve je přebírala psychiatrická léčebna. Tato praxe již skončila a také městští strážníci již opakovaně upozorňovali na každodenní problémy s opilci a na potřebu záchytné stanice.

ČTK

REAKCE ČTENÁŘŮ Zdraví.Euro.cz

MUDr Jiří Somberg

Zřízení záchytky v Mladé Boleslavi by byl samozřejmě vynikající krok, který bych já plně podporoval a doporučoval. Největší problém vidím ale v tom, že nezanedbatelnou část klientely budou tvořit bezdomovci, kteří za pobyt stejně nezaplatí. Dále, vzhledem k tomu, že jsem z Mladé Boleslavi a zdejší situaci znám velmi dobře, vím, že je zde také velké množství zahraničních pracovníků, především z Polska a Slovenska, kteří se také rádi napijí více než je zdrávo, a vymoci z nich peníze za zaplacení pobytu na záchytce bude asi také problematické. Vždyť i za lékařská ošetření dluží nemocnici a jiným zdravotnickým zařízením nemalé částky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?