Nemocnice v Mostištích dostane pokutu

16. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Následky používání neschválených kloubních náhrad ponese nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích v Mostištích. Zdravotnické zařízení zaplatí pokutu a otázkou je, zda nebude někdo trestně stíhán. Státní ústav pro kontrolu léčiv zahájil s nemocnicí správní řízení pro nesplnění požadavků české legislativy...


Mostiště - Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích dostane pokutu za používání neschválených kyčelních kloubů. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SUKL) zahájil s nemocnicí správní řízení pro nesplnění požadavků české legislativy.

Lékaři ortopedie totiž v březnu voperovali pěti pacientům dřík Ana nova rakouské firmy Intraplant, který v té době nebyl schválen českými úřady ani neprošel patřičnými testy. Pacienti navíc o těchto skutečnostech nebyli informováni. Celou věc šetří také policie a ministerstvo zdravotnictví.

„S nemocnicí jsme zahájili správní řízení protože došlo k porušení závazných pravidel při používání zdravotnických prostředků. Lékaři dali pacientům implantát, který neměl žádná osvědčení o kvalitě. Nemocnice bude vystavena finanční sankci,“ řekla mluvčí SUKLu Věra Černá.

Do včerejšího dne však neuvedla, v jaké výši se bude sankce pohybovat. Žádný jasný výsledek zatím nepřineslo policejní šetření.

DÁLE ČTĚTE:
Lékaře z Mostišť čekají problémy
SÚKL změnil stanovisko.\\ Rakouské dříky se používat nesmí

„Proti žádné osobě prozatím nebylo zahájeno trestní stíhání. Výslechu byla podrobena větší část pacientů. Je to velice složitý případ. Čekáme na odborný posudek Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ sdělila jihomoravská policejní mluvčí Dagmar Bartoníková.

Podle jejích slov není dosud jisté, že bude někdo v této věci stíhán. Vyslechnuti byli i lékaři, kteří podávali vysvětlení k celé záležitosti, na niž v dubnu upozornila MF DNES.

Používání dříku Ana nova rakouské firmy Intraplant bylo úřady zastaveno. Podle vyjádření SUKLu však již byl předložen CE certifikát, který nyní opravňuje k používání dříku i v České republice.

Firma Intraplnat tvrdí, že k použití dříku Ana nova u pěti pacientů v době, kdy ještě neměla certifikát pro tuto část kyčelní endoprotézy, měla povolení ministerstva zdravotnictví.

„Ministerstvo zdravotnictví nevydalo žádné povolení k provádění klinických zkoušek pro výrobce endoprotéz Ana nova firmy Intraplant ani s tímto výrobcem v uvedené záležitosti nejednalo,“ sdělila k těmto tvrzením mluvčí ministerstva Aneta Kupková.

Česká lékařská komora si nechala vypracovat vědecký posudek, na jehož základě se rozhodne, zda podrobí lékaře mostišťské nemocnice za jejich konání disciplinárnímu řízení.

PETRA ČERNO, Mladá fronta Dnes

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?