Nemocnice v Rokycanech kvůli nedostatku lékařů zavře porodnici

5. 5. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Rokycanech, kterou zřizuje Plzeňský kraj, omezí kvůli nedostatku lékařů provoz na gynekologicko-porodnickém oddělení. Od července se zavře porodnice, spektrum gynekologických operací se omezí jen na vybrané zákroky.


Nedostatek lékařů trápí i jiné krajské nemocnice. V Rokycanech od ledna snížili obsazovaná lůžka na interně ze 40 na 30, personální krizi na interně se před časem na poslední chvíli vyhnula nemocnice v Domažlicích. V provozu zůstanou gynekologické ambulance a poradny, řekl mluvčí krajského Zdravotnického holdingu Jiří Kokoška. Ženy ze spádové oblasti porodnice budou muset jezdit rodit do Plzně či do další krajské nemocnice ve Stodu.

Problémy s udržením porodnice v Rokycanech měl kraj už před zhruba pěti lety. Kvůli nízkému počtu porodů s ní pojišťovny nechtěly uzavřít smlouvy. I nyní se vzhledem k přetrvávajícím problémům omezení provozu poslední dva až tři roky očekávalo. „Mezi roky 2010 a 2014 se kvůli obavám rodiček snížil počet porodů z pěti na tři stovky, porodnice přišla o vzdělávací akreditaci, medici přestali mít o takovou porodnici zájem a řada atestovaných lékařů postupně odešla do soukromých ambulancí,“ popsal Kokoška. Loni se v Rokycanech narodilo 323 dětí, to je nejméně ze všech šesti porodnic v kraji. Odborná gynekologická společnost přitom nedoporučuje zachování porodnic s méně než 500 porody ročně.

Ještě před deseti roky bylo v Rokycanech gynekologů dost a přicházeli mladí absolventi. „Oddělení momentálně závisí na třech kmenových lékařích, kteří jsou zkušení a své práci obětují hodně energie a času. Ale každý z nich v příštích měsících své působení v nemocnici buď omezí, nebo dokonce ukončí. A bohužel jiní lékaři, kteří by je zastoupili, nejsou nebo nemají o práci v Rokycanech zájem,“ popsala ředitelka nemocnice Hana Perková. Doplnila, že letos oddělení končí smlouvy se zdravotními pojišťovnami a není pravděpodobné, že by je pojišťovny prodloužily.

Zaměstnance gynekologie a porodnice vedení o změnách informovalo tento týden a nabídlo jim, aby v nemocnici zůstali. Díky zachování gynekologických ambulancí a vybraných operací část personálu zůstane. Ostatní zdravotníci mohou přejít na jiná oddělení - volná místa jsou na dětském oddělení, chirurgii, interně, JIP a na recepci příjmových ambulancí. U koho to bude nutné, zajistí nemocnice odbornou rekvalifikaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?