Nemocnice varují před zhoršením péče

3. 7. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelé nemocnic a zdravotních pojišťoven varují před zhoršením kvality zdravotní péče a odchody lékařů a sester do zahraničí. Vyplynulo to z průzkumu společnosti HCI a agentury Ipsos Tambor, které má Právo k dispozici.


Zúčastnilo se ho 90 procent ředitelů zdravotních pojišťoven a 40 procent ředitelů nemocnic.

„Dvě třetiny ředitelů zdravotnických zařízení cítí v souvislosti s ekonomickou situací riziko zhoršení kvality zdravotní péče. Obavy ze zhoršení dostupnosti péče má dokonce sedmdesát procent z nich. Naopak vedení zdravotních pojišťoven tyto obavy nesdílí,“ sdělil předseda HCI Právu Daniel Vavřina.
Jak jsme již dříve uvedli, nemocniční lékaři hrozí hromadnými výpověďmi ke konci letošního roku. Spolu s dvouměsíční výpovědní lhůtou by to znamenalo, že chod nemocnic by byl vážně ohrožen od března příštího roku. V nemocnicích pracuje 16 tisíc lékařů.

„Většina dotazovaných - šestaosmdesát procent ředitelů nemocnic a všichni ředitelé zdravotních pojišťoven - se přiklání k tržnímu principu organizace systému zdravotnictví. Ten představuje vyšší spoluúčast pacienta, rozlišení standardní a nadstandardní péče a širší nabídku služeb,“ řekl Vavřina.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?