Nemocnice ve Zlínském kraji se vybavují na silně obézní pacienty

1. 6. 2017 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice ve Zlínském kraji se vybavují na silně obézní pacienty, kteří váží více než 150 kilogramů.


Nemocnice Valašské Meziříčí se v létě chystá na operaci pacienta s váhou přes 200 kilogramů, sdělila mluvčí nemocnice Radka Miloševská. „Češi patří mezi jeden z nejtlustších národů v Evropě a také do zdravotnických zařízení stále častěji putují morbidně obézní pacienti s hmotností vyšší než 150 kilogramů. Na tuto hmotnost u pacientů není standardní zdravotnické vybavení uzpůsobeno a ošetření či hospitalizace jsou možné jen v případech, v nichž nemocnice disponuje speciálním vybavením,“ uvedla Miloševská. Nemocnice ve Valašském Meziříčí ročně operuje a hospitalizuje asi 50 silně obézních pacientů. Lékaři měli v péči pacienta o váze 192 kilogramů, běžně ošetřují pacienty s hmotností kolem 180 kilogramů.

„Extrémní rozměry i hmotnost u morbidně obézních pacientů vyžadují mnohdy speciální vybavení a téměř vždy speciální zacházení,“ uvedl lékař Jaroslav Bednář, který se na chirurgickou léčbu obézních pacientů specializuje. Nemocnice nedávno koupila další speciální operační stůl s nosností 400 kilogramů, vlastní CT lůžko s nosností 180 kilogramů a na oddělení následné péče má lůžka s nosností 170 kilogramů.

„Pro transport a manipulaci s pacienty je nemocnice dále vybavena speciálním vozíkem s nosností 150 kilogramů a zvedákem pro manipulaci se stejnou nosností. V letošním roce navíc nemocnice pořídila i dvě resuscitační lůžka s navýšenou nosností až do 200 kilogramů,“ uvedla hlavní sestra nemocnice Jana Pelikánová.

Zdravotníci ve zlínské krajské nemocnici se s pacienty s váhou nad 150 kilogramů setkávají poměrně často. „I proto jsme teď v rámci dotačního titulu vysoutěžili dva operační stoly, které jsou pro pacienty do 360 kilogramů váhy. Reálně by měly být v nemocnici na podzim,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?