Nemocnice začne přes noc zavírat

31. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Bohunická nemocnice zůstane přes noc a část víkendu zavřená. Nemocnice se brání pacientům, kteří si ji pletou s pohotovostí. Měsíčně jich přijdou až čtyři tisícovky.


Nemocnice je zavřená, pohotovost najdete v úrazovce. Takový vzkaz najdou od zítřka na branách bohunické fakultní nemocnice všichni, kteří se tam vydají mezi sedmou hodinou večerní a šestou ranní. Nebo o víkendu dopoledne.

Nemocnice tak bojuje proti přílivu pacientů, na jejichž ošetření nemá kapacitu ani peníze. Od nového opatření si slibuje i zvýšení bezpečnosti. Dosud byl areál Fakultní nemocnice Brno otevřený nepřetržitě. Mnoho lidí se tak domnívalo, že tam mohou na vyšetření přijít kdykoliv.

„Pacienti nám třeba často přiznali, že mají potíže už několik dní, ale až v sobotu v noci se odhodlali jít k lékaři. A nejeden člověk dodal, že se návštěvou pohotovosti chtěl vyhnout čekání ve své pracovní době,“ informoval ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Měsíčně tak do Bohunic přišlo kolem čtyř tisíc lidí bez objednání. Zhruba třetina z nich neměla ani doporučení praktického lékaře. Jenže nemocnice není na takové případy uzpůsobená. Kapacitu nemá ani na pacienty, kterým se opravdu výrazně přitíží až v době, kdy už běžní lékaři neordinují.

„Lékařskou službu první pomoci pro dospělé v Brně poskytuje Úrazová nemocnice, která s těmito pacienty počítá,“ zdůraznil ředitel Kraus.

Na pohotovostní péči dostává navíc Úrazová nemocnice i peníze - počítají s ní pojišťovny a přispívá na ni i Jihomoravský kraj. Všeobecná a zubařská pohotovost za tyto peníze ošetří dohromady kolem dvou tisíc lidí měsíčně.

„Od kraje dostáváme jedenáct a půl milionu korun ročně,“ vyčíslil ekonomický náměstek ředitele úrazové nemocnice Jan Nesnídal. Naopak bohunická nemocnice nedostává na pohotovost pro dospělé nic.
Její brány se proto začnou po skončení ordinačních hodin a návštěv zavírat.

„Od 1.června najíždíme na nový režim. Areál bude ve všední den otevřený jen od šesti hodin ráno do sedmi hodin večer a o víkendu mezi druhou a šestou hodinou odpolední,“ upřesnil ředitel Kraus. Kromě těchto časů se do areálu dostanou pouze záchranky či rodící maminky, pro které zůstane vstup z ulice Kamenice. Pacientům se nové opatření příliš nelíbí.

„Nezní to logicky, aby lidé bydlící v Bohunicích nebo v Novém Lískovci jezdili na pohotovost až do úrazovky,“ podivovala se například Ludmila Kuchtová, která do Bohunic pravidelně jezdí k očním specialistům. Podle vedení nemocnice se však lidem cesta do úrazovky vyplatí.

„Naši lékaři mají na starosti hlavně svá oddělení a urgentní příjem. Na vyšetření tu proto neohlášení čekají dlouho,“ vysvětlil Kraus. S pacienty, kterým se za pohotovostí nechce do úrazovky, bojuje i Fakultní nemocnice u svaté Anny. Zavřít své brány však nehodlá.

„Spolu s bohunickou nemocnicí jsme zavedli pravidla, podle kterých ošetřujeme nejprve pacienty v ohrožení života, po nich ty, kteří mají příslušnou žádanku a poté teprve ty, kteří měli nejprve zamířit na pohotovost. Situace se od té doby mírně zlepšila, stále to však není ideální,“ uvedl ředitel svatoanenské nemocnice Petr Koška.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?