Nemocnice Znojmo dostala od ÚOHS další pokutu

15. 4. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Znojmo dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) další pokutu v souvislosti s pořízením magnetické rezonance v roce 2008. Zaplatit má 45.000 korun. Nemocnice při výběru vítězné firmy, která měla připravit stavební prostor pro přístroje, změnila podmínky tendru, zároveň ale neprodloužila lhůtu pro podání nabídek.


Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na webu ÚOHS.

Postup nemocnice mohl podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. „Poskytnutí přiměřeného času pro zpracování nabídky je jedním ze základních předpokladů zpracování kvalitní a konkurenceschopné nabídky,“ uvedl v rozhodnutí Rafaj.

Jde už o druhou pokutu, kterou nemocnice v souvislosti s pořizováním magnetické rezonance od antimonopolního úřadu dostala. Loni jí ÚOHS vyměřil sankci 450.000 korun, když chybovala v tendrech na inženýrskou činnost a při samotném pořízení magnetické rezonance v roce 2008. ÚOHS se v tomto případě nelíbil způsob hodnocení podle kritéria plán jakosti. Nemocnice postupovala netransparentně a její postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Inženýrská činnost související s druhou etapou rekonstrukce nemocnice vyšla na zhruba tři miliony korun, pořízení magnetické rezonance stálo 45 milionů včetně DPH.

Nemocným se po pořízení magnetické rezonance zkrátila čekací doba na vyšetření. Před tím čekali na vyšetření, které se používá při podezření na rakovinu nebo nemoci mozku, míchy a kloubů, tři až pět měsíců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?