Nemocnice Znojmo má peníze na dostavbu

26. 10. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Dotaci ze státní kasy ve výši padesát milionů korun a stejnou částku z krajského rozpočtu má po čtvrtečním jednání radních Jihomoravského kraje jistou znojemská nemocnice.


Stomilionová dotace má zajistit pokračování dostavby a rekonstrukce Nemocnice Znojmo, která je největším zdravotnickým zařízením ve vlastnictví Jihomoravského kraje. Rada kraje doporučila zastupitelům, aby k padesátimilionové státní dotaci schválili stejnou částku také z krajského rozpočtu.

„Původně mělo být investováno více. Rada kraje se ale domnívá, že za tuto částku je možné investiční akci, započatou v minulých letech, dokončit. Jde o vytvoření nového zázemí v takzvané nové nemocnici, které by umožnilo vystěhovat objekty staré nemocnice v centru města,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Vedení kraje počítá s tím, že nejpozději do dvou let, jakmile se podaří starou nemocnici vystěhovat, nabídne její uvolněný areál ke komerčnímu odprodeji.

Oko zmocněnce

Rada také rozhodla, že na dostavbu znojemské nemocnice bude dohlížet zmocněnec kraje, který by pracoval přímo ve Znojmě. Má spolupracovat s ředitelem nemocnice, s krajskými orgány, ale i s ministerstvem zdravotnictví, které je dalším investorem.

Jde především o to, aby se pacienti dostali do odpovídajících prostor

Důvodů k přestěhování staré nemocnice je podle ředitele znojemské nemocnice Miroslava Kavky několik. „Jde především o to, aby se pacienti dostali do odpovídajících prostor,“ nastínil.

Roli při opuštění budov hraje i ekonomika. „Organizačně, medicínsky i finančně je provozování staré nemocnice velice nákladné. Není tam laboratoř, rentgen ani kuchyně. Všechno se mezi starou a novou nemocnicí musí stále převážet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?