Nemocnice zřizované Zlínským krajem zakončily pololetí ziskem

1. 9. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkovým ziskem 6,6 milionu korun zakončily pololetní hospodaření čtyři nemocnice zřizované Zlínským krajem. Za celý loňský rok ztráta nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži dosáhla 175 milionů korun...


ZLÍN - Novináře o tom v úterý informovala krajská radní odpovědná za zdravotnictví Ester Cvejnová.

Na kladném hospodářském výsledku se podílela především vysoká ziskovost nemocnice v Uherském Hradišti, která skončila s přebytkem 25 milionů korun. Zlínská Baťova nemocnice udržela ztrátu 282.000 korun. Vsetínská nemocnice vykázala ztrátu 9,5 milionu korun, kroměřížská pak 8,6 milionu korun.

Podle Cvejnové jsou zlepšené hospodářské výsledky všech čtyř nemocnic způsobeny výraznými úsporami materiálových i mzdových nákladů. Například v uherskohradišťské nemocnici snížili počet pracovníků z 1100 na 1050. „Mzdové náklady ale poklesly i kvůli nevyplácení 13. platů,“ uvedl její ředitel Miroslav Rössler.

Na základě dobrých hospodářských výsledků byly zároveň navráceny odměny ředitelům nemocnic v Uherském Hradišti a ve Zlíně. Ty jim byly odebrány v dubnu letošního roku; bez odměn je ale stále ředitel nemocnice v Kroměříži.

Na loňslou ztrátu měl největší vliv schodek nemocnice ve Zlíně, kde činil 79,5 milionu korun. Nemocnice v Uherském Hradišti měla ztrátu 41 milionů, v Kroměříži 33 milionů a ve Vsetíně 21,7 milionu korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?