Nemocnici čekají velké změny

9. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Radní krajského úřadu schválili generel rozvoje kroměřížské nemocnice. Znamená to, že se dokončí celková rekonstrukce špitálu, která byla zahájena v roce 1995. Materiál obsahuje plán oprav a investic za šest set milionů korun. Obnova nemocnice se uskuteční ve dvou etapách a potrvá 15 let...


Léčící se klienti se ale mohou těšit na nové oddělení a nezaměstnaní na pracovní místa.

Podobný generel kraj schválil už pro Baťovu nemocnici ve Zlíně. Kroměřížskou nemocnici chtějí radní vyřešit jako druhou. „Podstatou akce bylo jakési zmapování, kolik majetku vlastně nemocnice v kraji využívají. Protože ceny

za energie stoupají nahoru, snažíme se provoz zdravotnických zařízení zefektivnit a také je případně dovybavit,“ vysvětlil krajský radní Bronislav Fuksa.

Prvních oprav se v kroměřížské nemocnici dočká dětské oddělení, které je dočasně přemístěno. „Poté budou následovat druhá chirurgie, jednotka intenzivní péče chirurgie, oční oddělení a tak dál. S akcí souvisí i přemístění anebo sloučení několika oddělení či vznik nového rehabilitačního oddělení. Nemocnice chce poskytovat péči na úrovni jednadvacátého století,“ sdělil náměstek ředitele nemocnice Pavel Třeštík.

Náměstek ředitele kroměřížské nemocnice Pavel Třeštík dodal, že vedení zařízení tak počítá i s menším nárůstem zaměstnanců.

Dokončení oprav zdravotnického zařízení vítá například dvaašedesátiletá Marie Javoříková z Kroměříže. „Je dobré, že se rekonstrukce dokončí, hlavně pro nás pacienty. V nových prostorech se pobyt v nemocnici o to víc zpříjemní,“ řekla žena.

Kompletní rekonstrukce špitálu, na jejímž financování se bude podílet kraj, nemocnice, ministerstvo financí, evropské dotace i soukromí dárci, bude stát šest set milionů korun.

„Investice jsou rozloženy do dlouhodobého plánu a na dvě hlavní etapy, které vycházejí z potřeb kroměřížské nemocnice. První, která vyřeší aktuální problémy ústavu, by měla být hotova do roku 2013. Druhá etapa potrvá do roku 2020,“ objasnil radní Fuksa.

Zlínské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?