Nemocnici Na Bulovce nově povede Kvaček ze zdravotní pojišťovny

19. 8. 2018 20:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražskou Nemocnici Na Bulovce povede od 3. září Jan Kvaček, který dosud působil v Oborové zdravotní pojišťovně. O jeho jmenování dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě. Bývalý ředitel František Novák skončil v červenci kvůli svému trestnímu stíhání za manipulaci veřejných zakázek. Nemocnici vedl od ledna, kdy ministr zdravotnictví odvolal tehdejší ředitelku Andreu Vrbovskou kvůli podezření na vliv lobbistických skupin.


„Vzhledem k událostem minulých měsíců, kdy v nemocnici zasahovala policie kvůli manipulaci s veřejnými zakázkami, bylo nezbytně nutné jmenovat do jejího čela člověka zvenku, který není s nemocnicí a jejími problémy nijak spojen,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Kvaček podle něj skončil druhý ve výběrovém řízení letos v dubnu, ze kterého vyšel vítězně odvolaný ředitel Novák.

Jeho prioritním úkolem bude identifikace dodavatelských vztahů, řešení problémů kolem veřejných zakázek, nastavení transparentního hospodaření a urychlené zajištění stability v provozních otázkách.

Kvaček přichází z Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, kde od začátku roku 2015 působil jako náměstek pro strategie. Předtím pracoval ve společnosti KPMG. V letech 2009 až 2014 byl nejprve poradce ministra zdravotnictví a analytik a poté vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven na ministerstvu zdravotnictví. Vystudoval Institut ekonomických studií a Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy.

Kvůli údajné manipulaci s veřejnými zakázkami skončila kromě ředitele Nováka také jeho náměstkyně Marie Nushiová. Policisté obvinili také bývalou ředitelku Vrbovskou nebo exředitele pražské Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka.

Ústřední postavou případu je podle médií ústecký podnikatel Tomáš Horáček, který údajně ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích. Nushiová s Novákem na pokyn bývalé ředitelky Nemocnice Na Bulovce Andrey Vrbovské nechali Horáčka, aby připravoval zadávací dokumentace zakázek na míru jím preferovaným firmám.

Nemocnice Na Bulovce v roce 2017 podle poslední zveřejněné výroční zprávy hospodařila s 3,065 miliardami korun. Výsledkem dlouhodobého hospodaření byl dluh asi 486 milionů korun, výsledkem ročního zisk asi 380.000 korun. Nemocnice měla ke konci loňského roku 995 lůžek, jejich průměrná obsazenost byla přes 80 procent. Přijala na ně 39.500 pacientů, ambulantních ošetření bylo 574.000. Zaměstnává 475 lékařů a 838 sester, celkem má 2234 zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?