Nemocnici vede dobře. Půjde přesto k ledu?

21. 1. 2011 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Jeden hřích Luďkovi Nečesanému, řediteli Krajské nemocnice Liberec, nikdo otevřeně nepřizná. Vedl totiž kandidátku TOP 09. Tím se mohl stát pro levici, která ovládá Liberecký kraj a zčásti i město, nepohodlný.


V devítičlenné dozorčí radě liberecké nemocnice má sice město Liberec jen dvě místa, přesto mohou jeho zástupci způsobit hodně. I třeba zemětřesení v čele krajské nemocnice.

Pokud se totiž na změnách v představenstvu nemocnice shodnou se čtyřmi zástupci Libereckého kraje, budou mít dohromady šest hlasů, a to jim k výměně managementu bohatě stačí. Nemocnici totiž řídí Luděk Nečesaný, který stál v čele kandidátky TOP 09 v Liberci.

I když nakonec místopředseda strany Miroslav Kalousek celou kandidátku škrtl, pravicovou angažovanost už Nečesanému nikdo neodpáře. Navíc má liberecká nemocnice formu akciové společnosti.

A proti němu se sociální demokraté staví odjakživa, neboť jej považují za první krok k tomu, aby zdravotnická zařízení přešla do soukromých rukou. Své dva lidi do dozorčí rady budou na svém zasedání liberečtí zastupitelé volit příští čtvrtek 27. ledna.

„Ke spekulacím kolem mne se nechci vyjadřovat. Valnou hromadu svolali na 16. února. Pokud bude chtít dozorčí rada s novými členy někoho odvolávat, musí se na tom shodnout s dalšími čtyřmi lidmi z kraje. Zbylí tři členové sedí v dozorčí radě za nemocnici a u těch předpokládám, že jsou s vedením spokojení,“ podotkl ředitel Luděk Nečesaný.

Na rozdíl od něj vidí jeho odvolání jako pravděpodobné bývalý primátor a někdejší člen dozorčí rady Jiří Kittner (ODS). „Jsem přesvědčený, že to udělat chtějí. Předvedou nám podobný scénář jako u záchranné služby. Udělají audit a budou hledat tak dlouho, až něco najdou,“ řekl.

Jak dodal Jiří Kittner, až něco sociální demokraté proti Luďkovi Nečesanému najdou, začnou pak sami sebe přesvědčovat, že jim nezbývá nic jiného, než jej odvolat. Podle Pavla Nováka, krajského radního pro zdravotnictví, vede současný management nemocnici vzorově.

„Pokud by chtěl někdo někoho vyměnit, pak by za něj musel mít kvalitní náhradu,“ zdůraznil Pavel Novák. „Nemocnice hospodaří s vysokým ziskem, lidi jsou spokojení. Je dobře vedená. To je ale můj osobní názor,“ dodal.

Naznačil tak současně, že stranický sekretariát může vidět situaci třeba jinak. K tomu upřesnil, že převod akciové společnosti na něco jiného, třeba na neziskovku, nejde nijak rychle. „Je to složitý proces,“ řekl radní. Europoslanec Robert Dušek, který je současně krajským předsedou ČSSD a členem dozorčí rady, přiznal, že v současné době určitě privatizace nemocnici nehrozí.

„Teď o přeměně akciovky na jinou společnost nejednáme. Ani se nebavíme o výměně ředitele,“ prohlásil Robert Dušek. „Radní Pavel Novák ale nyní tvoří koncepci zdravotnictví celého kraje. Uvidíme, co z ní vzejde,“ doplnil nejednoznačně.

Luděk Nečesaný převzal žezlo nemocnice na jaře roku 2007. Tehdy měla nemocnice 230 milionů korun dluhů. Nejenže ji vyvedl z červených čísel, ale vloni hospodařila se ziskem 150 milionů. Většina z této sumy šla na odměny zaměstnancům, zbylo zhruba 30 milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?