Nemocnici zřejmě opustí čtyři lékaři

24. 2. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
V břeclavské nemocnice stáhlo své výpovědi čtyřiapadesát lékařů. Čtyři nejspíš odejdou. Ředitelka nemocnice v tom nevidí problém.


Napětí v břeclavské nemocnici polevilo. Ředitelka Janka Bambasová se včera podepsala na čtyřiapadesát formulářů, čímž zrušila výpovědi ještě donedávna protestujících lékařů. Pacienti se nemusejí bát. Z nemocnice podle všeho odejdou pouze čtyři mladí lékaři. Někteří z nich údajně uvažovali o odchodu už před protestní akcí Děkujeme, odcházíme.

„Akce je ukončena. Čtyřiapadesát lékařů stáhlo výpovědi. Čtyři asi odejdou, nemám ještě přesné informace. Možná ještě stáhnou výpovědi dodatečně. Jsou to vesměs absolventi,“ sdělila ředitelka břeclavské nemocnice.

„Myslím si, že to jsou lidi, kteří odchod stejně plánovali a má to jen malou souvislost s akcí Děkujeme, odcházíme. Jeden z kolegů je od nás z interního oddělení a pokud mám informace, tak odchází do jiné tuzemské nemocnice,“ zdůraznil Vladan Ryšavý, který je v břeclavské nemocnici vedoucím lékařem interní jednotky intenzivní péče a kardiologické ambulance.

„U některých lékařů jsem věděl, že se takhle rozmýšlí. Pokud vím, tak si našli práci v jiné nemocnici, jedna lékařka se vrací zpátky na Slovensko,“ doplnil svého kolegu předseda Lékařského odborového klubu břeclavské nemocnice Petr Lašek.

Bambasová podotýká, že případný odchod několika mladých lékařů nezpůsobí v nemocnici žádné problémy. Například na interně je dokonce nadstav lékařů. „Je to takový přirozený úbytek, který by možná přišel o měsíc později. Mladí lékaři se po škole hledají, vybírají si odbornost. Spíš by mě mrzelo, kdyby nakonec odešel nějaký zkušený lékař,“ poznamenala ředitelka.

Chod nemocnice se včera vrátil do starých kolejí za několik minut. Lékaři přinesli podepsaný formulář s odvoláním svých výpovědí. Svůj autogram přidala i ředitelka a bylo hotovo. Pracovní smlouvy lékařů tím pádem platí dál.

Lašek i Ryšavý přiznávají, že v době protestu lékařů za zvýšení platů panovalo i v břeclavské nemocnici určité napětí. Protestovali totiž pouze lékaři. „Že by někdo někoho napadal nebo jsme si nadávali, tak to ne. Ale samozřejmě se o tom diskutovalo,“ připustil Lašek.

„Určité napětí muselo existovat. Řekl bych však, že to nebylo nic tak závažného,“ zamyslel se Ryšavý. V konečném důsledku podle něj protest prospěl i střednímu zdravotnickému personálu, tedy i zdravotním sestrám.

„Premiér na tiskové konferenci řekl, že vláda počítá s dalším zvýšením platů od roku 2012, ale pro všechny ve zdravotnictví, nejen pro lékaře. To znamená, že z té akce zcela jistě budou profitovat i nelékařští pracovníci,“ vysvětlil.

Oba lékaři se shodují, že od protestu očekávali něco víc. „Holt je to kompromis. V tu chvíli to bylo maximum, co se dosáhlo. Až čas dokáže, jak tato akce byla úspěšná, jaký měla vůbec význam. Mé pocity jsou smíšené, ale v tuto chvíli je to pro všechny úleva, že vše skončilo a vracíme se do normálního režimu,“ přiznal Lašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?