Nemocnicím ve středočeském kraji neprošel schodkový rozpočet

27. 1. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelé dvou velkých středočeských nemocnic, v Nymburku a v Mělníku, musí do příštího zasedání rady kraje přepracovat své rozpočty na letošní rok. Ze všech středočeských nemocnic jsou totiž jediné, které pro letošek počítají se ztrátou...


Ta navíc v obou případech přesáhla částku dvacet miliónů korun. „V případě Nymburka jde o schodek ve výši téměř 28 miliónů, u Mělníka o zhruba 23,5 miliónu korun,“ informoval Právo mluvčí kraje Martin Kupka.

Radní rozpočty s tak dramatickými schodky odmítli akceptovat. Současně po ředitelích požadují, aby navrhli i taková opatření, která případným ztrátám předejdou.

Vyrovnané rozpočty včetně reálných změn musí nemocnice předložit do 2. února, upřesnil mluvčí

Šéf nymburské nemocnice Miroslav Lapeš pouze sdělil, že nemocnice na novém rozpočtu pracuje. Jak se s osmadvacetimiliónovým schodkem popere, už nechtěl komentovat.

Naopak nemocnice v Mělníku už má poměrně jasno. „Navržená opatření jsou poměrně tvrdá. Navrhujeme zrušit nebo omezit provoz některých oddělení v poskytování činnosti, což vyplývá i z krajské koncepce zdravotnictví,“ řekl Právu ředitel nemocnice Jan Galský.

Vůbec nejdrastičtější opatření se ale podle Galského dotkne porodnice. Nemocnice ji spolu s dětským a novorozeneckým oddělením hodlá zavřít. „Středočeský kraj stanovil určité limity v počtu porodů a já s nimi vnitřně souhlasím. Očekávám, že tento návrh by mohl radou projít,“ uvedl Galský.

Jak dodal, loni tu lékaři provedli 505 porodů, což je zhruba o sto méně, než je hranice stanovená krajem.

Rodičky navíc mají možnost využít služeb oblastní nemocnice v nedaleké Mladé Boleslavi, pod kterou Mělník, co se týče zdravotní péče, spadá.

Ostatní středočeské nemocnice předložily rozpočty vyrovnané. Přestože jejich detailní hospodaření za rok 2004 není ještě zpracováno, předběžné výsledky už ukazují, že se zadlužování podařilo zastavit.

Podle Kupky je to právě proto, že se zařízení rozhodla zavřít některá ztrátová oddělení či snížila počty zaměstnanců.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?