Nemocnicím ve Zlínském kraji chybí dobrovolníci

4. 4. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajským nemocnicím ve Zlínském kraji chybí dobrovolníci. Nyní jich mají necelých 50, nemocnice by však přivítaly i několikanásobek. Nemocnice ve Zlíně a Uherském Hradišti zřídily také vlastní dobrovolnické centrum.


V Uherskohradišťské nemocnici funguje vlastní dobrovolnická činnost od konce roku 2016. „Předtím spolupracovala s místní charitou. V současné době má 18 pravidelných dobrovolníků, někteří se věnují i canisterapii,“ řekla mluvčí krajských nemocnic Dana Lipovská.

Podle ředitele nemocnice Petra Sládka fungují jako dobrovolníci v nemocnici většinou studenti či lidé v důchodu. „Pomáhají nám s pacienty spíše ve smyslu komunikace, zabavení pacientů, kteří jsou dlouhodobě hospitalizovaní nebo na lůžkách následné péče. Do budoucna bychom chtěli mít daleko více dobrovolníků,“ uvedl ředitel, podle kterého ještě v republice stále není standardem, že by lidé po práci pomáhali v různých službách. „Máme trvalou kampaň, snažíme se to propagovat. Navštěvujeme spolky důchodců, univerzity třetího věku i školy,“ uvedl Sládek.

V Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně dosud fungovala dobrovolnická činnost ve spolupráci s organizací Adra. „V letošním roce vzniklo Dobrovolnické centrum a KNTB rozjíždí vlastní dobrovolnický program. V současné době eviduje deset zájemců o dobrovolnickou činnost, které teď čeká školení. Nemocnice stále dobrovolníky hledá, bude ráda za každého zájemce. Do budoucna počítá nemocnice i se zavedením canisterapie,“ uvedla Lipovská.

Ve Vsetínské nemocnici koordinuje dobrovolnickou činnost centrum Adorea. „V současné době tam funguje asi 20 dobrovolníků, z nich někteří se věnují canisterapii. Do budoucna chtějí spolupracovat s dalším dobrovolnickým centrem,“ uvedla mluvčí. V Kroměřížské nemocnici se jedná o spolupráci s neziskovou organizací, která se věnuje dobrovolnictví.

Dobrovolníci v nemocnici poskytují pacientům společnost, povídají si s nimi nebo hrají společenské hry, čtou jim i pomáhají s výtvarnou činností. S ohledem na stav pacienta je mohou také doprovázet při procházkách po areálu nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?