Nemocniční lékaři na Vysočině za leden přidáno nedostali

14. 2. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocniční lékaři na Vysočině dnes v lednové výplatě slíbených 6,25 procenta k platu navíc nedostali. Podle hejtmana Jiřího Běhounka (ČSSD) peníze lékařům slíbil ministr zdravotnictví, a měl by proto zajistit jejich platbu.


Lékařské odbory zatím vyčkávají, na jednotném postupu se chtějí dohodnout koncem února v Praze. Uvažují i o vypovězení čtyřiadvacetihodinových služeb v nemocnicích. ČTK to řekla koordinátorka Lékařského odborového klubu na Vysočině havlíčkobrodská internistka Šárka Drinková.

„Právě držím výplatu v ruce, navýšení tam není,“ řekla Drinková. Připustila však, že v memorandu nebylo uvedeno datum a že tedy zvýšení mezd nemusí platit od 1. ledna.

Podle Běhounka zdravotní pojišťovny ještě ředitelům nemocnic nepředložily návrh na zálohové platby, a ředitelé proto nevědí, zda vůbec budou mít na provoz. „Loni jsme řekli, že všechny peníze, které dostaneme na zvýšení platů, předáme lékařům,“ řekl Běhounek. Letošní úhradová vyhláška však podle něj neobsahuje dostatek peněz na zvýšení platů o 6,25 procenta a současné pokrytí nárůstu nižší sazby daně z přidané hodnoty. Nárůst této daně z deseti na 14 procent podle Drinkové jen v havlíčkobrodské nemocnici činí šest milionů korun.

Z peněz krajů není podle hejtmana možné potřeby lékařů dorovnat. S tím souhlasí i Drinková. „Kraje jsou v tom nevině, musely by vzít peníze například z oprav silnic,“ prohlásila. Lékařské odbory se proto podle ní budou dál obracet na ministerstvo zdravotnictví. „Pokud se v Praze nedohodneme na jednotném postupu v celé republice, nevylučuji vypovězení služeb v nemocnicích na Vysočině. Pak by nám kraj, ačkoli nic nezavinil, musel pomoci,“ uvedla Drinková.

Před tím ale hejtman odboráře varuje. Podle něj by tím vytvořili velmi nebezpečnou situaci. „Mnohé provozy by pak nemusely být z důvodu nezajištění čtyřiadvacetihodinových služeb pojišťovnami vůbec nasmlouvány. Tím by byli postiženi pacienti a následně i lékaři. Navíc by to mohlo vést k divoké restrukturalizaci nemocnic,“ upozornil Běhounek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?