Nenecháme se zkorumpovat a uplácet

5. 1. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
"Je to velká nafouknutá bublina. Z téměř čtyř tisíc lékařů, kteří podali výpověď, ji stáhlo jen několik jedinců. Je to zahájení kampaně proti jednotě lékařů," říká v rozhovoru Pavel Vávra.


INTERNISTA Z NEMOCNICE NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ PAVEL VÁVRA:

V nemocnici pracujete léta. Teď jste podal výpověď. Kolik vašich kolegů učinilo totéž?

V nemocnici pracuje sto dvacet lékařů a devadesát pět z nich výpověď podalo. Je to v procentech asi nejvíc v republice.

A jedná s vámi vedení o stažení výpovědí?

Zatím ne. Ale vím, že bude porada ředitelů s hejtmanem a tam asi dostanou instrukce a začne se jednat. Nenecháme se však zkorumpovat a uplácet. Je to totiž metoda, kterou by se zaměstnavatelé mohli snažit nás rozklížit. Tímto směrem to tedy u nás v nemocnici určitě probíhat nebude.

Jak myslíte onu zkorumpovanost?

Třeba tak, že by dostali přidáno jen někteří a ti by pak měli za úkol naši jednotu rozvrátit.

Co říkáte tomu, že v některých velkých nemocnicích už lékaři výpovědi stahují?

Je to velká nafouknutá bublina. Z téměř čtyř tisíc lékařů, kteří podali výpověď, ji stáhlo jen několik jedinců. Je to zahájení kampaně proti jednotě lékařů. Počítali jsme s tím, stejně jako s tím, že se k naší akci přidají další lékaři a výpověď podají.

Už víte, kam půjdete?

Alternativ mám mnoho. Od odchodu do zahraničí až po soukromý sektor.

Je možné, aby se v lednu a v únoru, kdy běží výpovědi, jednáním s vedením nemocnic dala situace vyřešit ku prospěchu lékařů i pacientů?

Určitě. Kdybychom tuhle víru neměli, tak by lékaři dávno odešli. Doufám, že zvítězí selský rozum a situace se upraví. Není příjemná jak pro lékaře, tak pro pacienty. Ti už začínají být, jak mám osobní zkušenost, značně nervózní.

Jak nervózní?

Zastavují lékaře i na ulicích, volají do nemocnice na ředitelství a ptají se, co bude. Kdo bude léčit.

Nemohou hromadné výpovědi lékařů vyústit ve ztrátu jejich prestiže ve společnosti?

Prestiž lékařů ve společnosti určitě utrpí. Na druhou stranu si kladu otázku, jak ta prestiž je důležitá. Jak jsem pochopil za poslední dva měsíce, veřejnost si váží lékaře, který je téměř nonstop v práci, nejlépe nemá žádný majetek a kdykoli a kdekoli s širokým úsměvem na tváři pacienta ošetří. V momentě, kdy se lékař ozve a řekne, že by chtěl lepší plat nebo podmínky, tak už je to špatně a lékaři ztrácejí prestiž.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?