Neočkuje se. Úředníci pozapomněli na Zlínsko

25. 11. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
K plánovanému zahájení očkování proti takzvané prasečí chřipce včera ve vakcinačních centrech Zlínského kraje nedošlo. Na vině je chyba ministerstva zdravotnictví, které tato centra zapomnělo uvést ve svém nařízení.


„Včera ve třináct hodin jsme byli připraveni očkovat zaměstnance zlínské nemocnice. Krajský úřad ale vydal rozhodnutí o nezahájení vakcinace,“ sdělil za očkovací centrum zlínské Baťovy nemocnice lékař Lubomír Nečas. Vakcíny tak zatím zůstávají v nemocničních lednicích.

Důvodem k odkladu zahájení vakcinace byla podle Nečase absence očkovacích center Zlínského kraje v rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví České republiky o mimořádném opatření.

To se týká proočkování vybraných osob proti nákaze virem H1N1 neboli prasečí chřipkou. „Vakcinační centra Zlínského kraje v tomto dokumentu jednoduše nebyla uvedena,“ doplnil.

K zahájení očkování tak podle něj kraj nemá právní podklad. „Momentálně čekáme na rozhodnutí ministerstva a kraje,“ zakončil Nečas.

Odklad zahájení vakcinace v očkovacích centrech Zlínského kraje okomentoval mluvčí krajského úřadu Milan Plesar, přesto, že podle krajského pandemického plánu by měla informace poskytovat pouze krajská hygienická stanice.

Momentálně čekáme na rozhodnutí ministerstva a kraje

„Doporučení o nezahájení vakcinace jsme vydali proto, že podle zákona vlastně nemůžeme očkovat, neboť nám to ministerstvo nenařídilo,“ vysvětlil mluvčí.

S dopisem obeslal krajský úřad ředitele pěti nemocnic Zlínského kraje, v nichž jsou vakcinační centra. „Neočkujte, dokud bude v této věci chybět právní rámec,“ přibližně v tomto duchu se podle Plesara nesla rozeslaná informace.

Neúplné nařízení očkování proti prasečí chřipce vydalo Ministerstvo zdravotnictví České republiky tuto sobotu.

„Došlo k drobné administrativní chybě,“ okomentoval celou věc mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Zásah zlínského krajského úřadu považuje ale za zbytečný.

„Jedná se o ojedinělou a velmi vážnou mimořádnou situaci a všechny subjekty by se měly snažit hledat její řešení. Zahájení očkování v očkovacích centrech Zlínského kraje rozhodně nic nebránilo,“ sdělil Sršeň.

Došlo k drobné administrativní chybě

Kraj podle jeho slov zakázal vakcinaci zbytečně, neboť by v této věci nikomu nehrozil žádný postih. „Stačil jeden telefon,“ podotkl mluvčí ministerstva.

Podle mluvčího zlínského krajského úřadu Milana Plesara ale kraj s ministerstvem komunikuje už od pondělního večera. „Zatím se nic neděje, ale očekáváme, že rozhodnutí o zahájení očkování i v našich vakcinačních centrech může přijít každým okamžikem,“ sdělil včera v podvečer.

Podle Lubomíra Nečase je v ministerském dokumentu ještě jeden nedostatek. „Je tam uvedeno, že se mají očkovat chronicky nemocní pacienti, ale o zdravotnících, hasičích a ostatní kritické infrastruktuře se v něm nemluví,“ poznamenal zlínský lékař. Znamená to podle něj, že dokud se znění dokumentu neopraví, mohou ve Zlínském kraji proti prasečí chřipce očkovat pouze obvodní lékaři. „Ovšem nikoliv sami sebe,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?