Nepovolené léky? Na internetu!

5. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kdo má připojení na internet, může si bez větších problémů objednat ze zahraničí i lék, který není v ČR registrován a není tedy povolený. České zákony přitom nepřipouštějí prodávat prostřednictvím globální informační dálnice ani povolená léčiva. "Jedna internetová lékárna nedávno dostala od naší komory pokutu 30 tisíc korun...


za to, že mezi svými doplňkovými přípravky nabízela i lék proti kašli,“ řekl včera našemu listu tajemník České lékárnické komory Libor Ládek.

Odlišná situace je ale například v Nizozemsku, kde se léky přes síť prodávat mohou. Český občan si tak může objednat přípravek u nizozemské internetové lékárny. Přitom by za to podle českých zákonů neměl být stíhán - pokud ovšem nebude tyto přípravky poskytovat někomu jinému, nebo je dokonce prodávat. Pak by porušoval zákon o léčivech a další předpisy. I v případě, kdy si lék objedná pro svou vlastní potřebu, však může na tento krok doplatit - svým zdravím. Pacientovi podle Ládka totiž hrozí, že narazí na padělek. „Může také dostat lék prošlý nebo neznámého původu,“ dodal.

Tato situace není způsobena neexistencí speciálních zákonů týkajících se internetu, tvrdí odborník na počítačové právo Vladimír Smejkal. „Je ale potřebné sladit obecně právní normy, jako je občanský zákoník nebo zákon o ochraně spotřebitele,“ řekl HN.

Čeští pacienti zatím služeb zahraničních internetových prodejen léků podle představitelů lékárnické komory příliš nevyužívají. Velké problémy však už propukly například v Německu, kam začala tímto způsobem posílat léčiva jedna nizozemská společnost. „Mezi německými lékárníky to vyvolalo tvrdý odpor. Kauza se dostala až před soud, který označil takový internetový prodej za nezákonný,“ upozornil viceprezident lékárnické komory Lubomír Chudoba. Nizozemská firma se proti rozsudku odvolala k Evropskému soudnímu dvoru. Případ ještě není uzavřen.

Více než v Evropě je prodej léků přes síť rozšířen v USA. Jedna firma dokonce začala takto nabízet i léčiva na předpis. „To je ale velmi nebezpečné. Pacient třeba dostane antibiotika jen na základě svých stesků poslaných e-mailem, aniž by ho prohlédl lékař,“ zdůraznil Chudoba. Sami Američané podle něho začali ztrácet v takové poskytování léků důvěru. Bill Clinton ještě před odchodem z Bílého domu vydal rozhodnutí, jímž se snažil tuto praxi omezit. Podle výsledků amerických studií jen v roce 1999 zemřelo v důsledku nevhodné kombinace či nevhodného užívání léků 106 tisíc lidí.

Lékárníci v ČR se podle jejich profesní komory zaměřují na přímý kontakt lékárníka s pacientem. Chtějí kontrolovat užívání léků, a tím pacienta ochraňovat. Chudoba řekl, že podle signálů z odborných kruhů i z řad lékařů u nás pro internetový prodej příliš pochopení nebude.

Ivana Kněžínková, Aleš Vojíř, Hospodářské noviny,5.04.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?