Nepřipojím se k tomu. Ohrozila bych pacienty

21. 12. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
V Novém Městě na Moravě dalo výpověď 95 ze 120 lékařů. Olgu Pollakovou ale místní odbory nepřesvědčily.


Doktorka Olga Pollaková je v nemocnici v Novém Městě na Moravě opravdovou raritou. V „její“ nemocnici už podalo k začátku příštího března výpověď 80 procent lékařů, což je největší procento v celém Česku, dvaačtyřicetiletá hematoložka však výzvu lékařských odborů k odchodu z českého zdravotnictví moc nechápe.

A tak, když za ní před několika týdny přišel šéf místních lékařských odborů a zároveň jedna z hlavních tváří kampaně „Děkujeme, odcházíme“ Pavel Vávra a požádal ji, aby se připojila k drtivé většině doktorů, jednoznačně ho odmítla.

„Pokud bych podepsala 'Děkujeme, odcházíme', tak bych musela mít k odchodu nějaký důvod, a to já nemám. Nemám potřebu odcházet do jiného zaměstnání ani do zahraničí. Problémy s nezaměstnaností opravdu řešit nepotřebuji,“ vysvětluje lékařka z Hematologicko-transfuzního oddělení novoměstské nemocnice.

Nejsem nespokojená

Olga Pollaková prý souhlasí s tím, že si čeští doktoři víc peněz zaslouží. Sama prý ale není natolik nespokojená, aby musela kvůli tomu odcházet ze své nemocnice, a ohrožovat tím dostupnost zdravotní péče pro pacienty na Vysočině.

„S tím, že lékař je finančně nedohodnocený, tak s tím bych asi souhlasila, ale takový způsob protestu já osobně neuznávám. Pokud bych se k tomu připojila, tak tím nepřímo ohrožuji pacienta. Takže jsem se k tomu nepřipojila. Nejsem tak nespokojená, abych to musela touto cestou řešit,“ dodává Pollaková.

Pokud doktoři své hrozby dodrží a k 1. březnu opravdu odejdou, dostanou se Olga Pollaková i jejích 24 kolegů z nemocnice v Novém Městě na Moravě do prekérní situace. Lékaři, kteří neodejdou, totiž budou zodpovídat, na rozdíl od svých kolegů, za všechny chyby, které se můžou v nemocnici stát. A chyb, které budou vyplývat z absolutního nedostatku lékařů, se může stát na začátku března opravdu hodně.

„Pokud bych měla dělat věci, na které nemám kvalifikaci, tak se samozřejmě začnu ozývat a budu se bránit. Protože opravdu nepotřebuji být právně stíhaná. Vedení nemocnice musí pochopit, že my lékaři, co zůstaneme, můžeme udělat jen stejné množství práce, které jsme zvládli dosud,“ myslí si Olga Pollaková.

Nikdo na mě netlačil

Internista Pavel Vávra, jeden z hlavních organizátorů „Děkujeme, odcházíme“, hodně chtěl, aby výpověď v „jeho“ novoměstské nemocnici podalo přes 90 procent doktorů, odmítavou reakci Pollakové chápe.

„Mluvil jsem s ní asi tři minuty a cítil jsem z ní obavy z budoucnosti. Její rozhodnutí ale plně respektujeme. Je logické, že nás někteří lidé podporovat nebudou,“ krčí rameny Pavel Vávra.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?