Neschválení protikuřáckého zákona odborníky zklamalo

26. 5. 2016 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Neschválení zákazu kouření v restauracích je podle předsedkyně České onkologické společnosti Jany Prausové chyba, podle propagátora nekouření a bývalého poslance Borise Šťastného je odmítnutí návrhu zákona brutálním výsměchem občanům a potvrzením faktu, že zdraví národa pro řadu politiků nic neznamená.


Podle předního českého kardiochirurga Jana Pirka by ale restaurace měly mít na výběr, zda se v nich kouřit bude či ne, a dodržovat to.

Podle odbornice na závislost na tabáku Evy Králíkové se Česko dnešním neschválením zařadilo z hlediska ochrany nekuřáků a kontroly tabáku mezi rozvojové země. Zákon, který schválila vláda a Sněmovna ho dnes odmítla i hlasy části poslanců vládního hnutí ANO, byl podle ní sice nedokonalý, ale byl to krok dobrým směrem.

Za dnešním krokem ANO vidí Jiří Jeřábek z iniciativy Česko bez kouře snahu prosadit vlastní jednovětý pozměňovací návrh, že v restauracích je zakázáno kouřit, který prošel zatím úvodním čtením ve Sněmovně. „Vládní novela dnes padla, Česko se za této vlády už zákazu kouření v restauracích nedočká,“ řekl Jeřábek ČTK. Připomněl, že Česko zůstává poslední zemí EU, která kouření nereguluje. Tabákovému kouři nadále budou vystaveny v restauracích miliony zákazníků a desetitisíce zaměstnanců.

Předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola dnes naznačil, že za hlasováním poslanců ANO mohl být lobbing. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) ANO svým dnešním hlasováním porušilo koaliční smlouvu. Kvůli tomu se má co nejdřív sejít koaliční rada.

„Kouření souvisí s řadou maligních onemocnění, je v jejich příčinách, ať už jsou to zhoubné nádory plic, krku, jícnu, ale třeba i rakovina močového měchýře,“ řekla ČTK k dopadům kuřáctví Prausová. Kuřáctví podle ní sice je záležitostí každého člověka, ale v okamžiku, kdy tabákový dým a spaliny obtěžují ostatní a vytvářejí jim riziko pro vznik rakoviny, soukromou věcí přestává být. „Takže pokud ve veřejných prostorách bude nadále možné kouřit, tak to určitě dobré není,“ řekla. Dodala, že boj proti kouření je zakotven v národním onkologickém programu.

Pirk naproti tomu soudí, že restaurace by měly být rozděleny na kuřácké a nekuřácké. „Kuřáci říkají, že omezujeme jejich svobodu, na druhou stranu oni omezují naši svobodu být na čistém vzduchu v restauraci,“ řekl ČTK. Nechal by tedy, ať si každý restauratér zvolí, co chce, ale pak se to musí dodržovat. Co se týče zaměstnanců kuřáckých restaurací, mají podle Pirka volbu, nemusejí tam pracovat.

Králíková, která pomáhá lidem při odvykání kouření, řekla, že dnešní rozhodnutí poslanců ji velmi mrzí. Vládní zákon sice nebyl ideální, směšoval mnoho témat, vedle kouření řešil například i alkohol. Preferovala by jeden komplexní zákon na kontrolu tabáku podle vzoru rámcové úmluvy o kontrole tabáku, kterou Česko ratifikovalo a podepsal ji prezident, takže má platnost zákona.

„Nynější tabáková legislativa je roztříštěná do řady zákonů a vyhlášek, nicméně vládní novela byla krokem dobrým směrem, pokud jde o nekuřácké veřejné prostory,“ řekla. Podle nejnovějších dat Státního zdravotního ústavu kouří v Česku 24 procent lidí nad 16 let, což naznačuje mírný pokles kuřáctví. Dřívější statistiky uváděly 29 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?