Neustoupíme už ani o píď, vzkazují odboráři

2. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrh dohody, kterou předložilo vedení lékařského odborového klubu ministerstvu, představuje ústupek a je spíše projevem smířlivosti. Po několikahodinovém jednání se ale za tuto verzi odboráři postavili, i když s výtkami, že klub postupně slevuje ze svých požadavků.


Na jedné straně je označována jako ultimativní, na druhé jako smířlivá. „Dohoda o úpravě poměrů ve zdravotnictví“, kterou předložilo v pondělí vedení Lékařského odborového klubu (LOK) ministerstvu, vrátila vyjednávání o stavu českého zdravotnictví na začátek.

Lékařští odboráři ze sedmdesáti nemocnic v Česku sice stávající verzi po několikahodinové diskusi podpořili, ale ne s přílišným nadšením. Chápou ji totiž jako smířlivé gesto vůči vládě, jako nepodkročitelné minimum, z kterého už nelze slevovat.

Ustupujeme ze svých požadavků

Mnozí odboráři na jednání prosazovali ještě tvrdší řešení, při vášnivé debatě vedení LOK vyčítali, že příliš slevilo ze svých požadavků. „Máme velký problém se domluvit,“ pronesl po zhruba čtyřhodinové debatě předseda Martina Engela.

„Takovou diskuzi jsem ještě nezažil, mám co dělat, abych ji zvládl moderovat. Názorové spektrum je hodně široké. Od návrhu těch nejradikálnějších postupů až po ty smířlivější,“ dodal Engel.

Nakonec sice k dohodě dospěli, i když ne ke spokojenosti všech zúčastněných. „Podpořili jsme k vyjednávání stávající dohodu jako nepodkročitelné minimum. Z toho už nikdo z nás nemůže slevit ani písmenko, ani píď,“ řekla po jednání místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová.

Teď je podle lékařských odborů řada na vládě a ministerstvu, aby se k navržené dohodě nějak postavily.

Jednání budou pokračovat zítra

Do zítřka, kdy budou pokračovat jednání mezi lékaři a ministerstvem, Heger přislíbil do nabídky zapracovat tři z bodů předložených odboráři. Ne však v takové formě, v jaké je obdržel, ale přepracované: například reformu zdravotnictví přislíbí pouze konzultovat.

Ministerstvo také upřesní, jakým způsobem by se peníze navíc mohly rozdělit podle platových tříd.

Dnes bude Heger o jednání s lékaři informovat vládu. Nečeká ale, že kabinet ustoupí. „Pozice zůstává stejná, nejvíce můžeme jednat o nějakém upřesňování formulací,“ podotkl Heger.

Ministra podpořil i šéf jeho strany Karel Schwarzenberg. Podle něj nabídl Heger lékařům maximum, další požadavky jsou mimo rozpočtové a politické možnosti. Schwarzenberg vyzval lékaře k odpovědnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?