Nežli pomoc nemocnici byl přednější "bavorák"

11. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nemocnice žádá ministra, aby veřejně informoval občany, proč jsou peníze na nové luxusní BMW a nejsou finanční prostředky na pomoc některým nemocnicím a kde ve státním rozpočtu byl nákup luxusního automobilu plánován...


VRCHLABÍ - V těchto dnech to je pět měsíců, kdy došlo k požáru ve vrchlabské Horské nemocnici Krkonoše. Policejní vyšetřování však stále není uzavřeno, zjistilo pouze, že požár byl založen, pachatel ale odhalen dosud nebyl. Jak řekl Haló novinám ředitel nemocnice Vladimír Dryml, přímé škody dosáhly tří a nepřímé dvou miliónů korun.

Vzhledem k výši škod a ohrožení provozu požádala nemocnice ministerstvo zdravotnictví o akutní finanční pomoc k odstranění následků, a to v jakékoli formě.

„Mohla to být třeba i bezúročná půjčka nebo úvěr, po proplacení pojistky bychom peníze vrátili,“ uvedl V. Dryml a dodal, že tuto žádost podali na základě informace poslance Rostislava Čevely (ČSSD) o speciálním fondu určeném pro havárie. Z odpovědi náměstka ministra zdravotnictví Antonína Hlaváčka však vyplynulo, že ministerstvo „nedisponuje žádnými finančními zdroji určenými na řešení havárií, o… speciálním fondu určeném na havárie… nám není nic známo“. Nemocnice tedy pomoc nedostala, navíc ji však poškozuje i skutečnost - ta se ovšem týká takřka všech zdravotnických zařízení v ČR - že je ministerstvem nucena poskytovat zdravotní péči cizincům za ceny nižší, než jsou nejnižší ceny placené pojišťovnami za ošetření českého pacienta. Za toho platí minimální hodnotu bodu 1,10 Kč, kdežto za cizince jen 0,80 Kč.

„Příčina je v tom, že ministerstvo uzavírá s ostatními státy pro ČR nevýhodné smlouvy, například s Polskem dodnes platí smlouva z roku 1947, nevýhodná smlouva je s Rakouskem a podobná se připravuje i s Německem,“ uvedl Dryml. V těchto souvislostech pak je „vrcholem“, když koncem června bylo pro ministra B. Fišera, tedy několik dní před ukončením jeho funkce, zakoupeno nové služební luxusní BMW v údajné hodnotě zhruba dvou miliónů korun, ačkoliv dle V. Drymla podobný „ministerský kočár“ byl zakoupen vloni. Proto „nemocnice žádá ministra, aby veřejně informoval občany, proč jsou peníze na nové luxusní BMW a nejsou finanční prostředky na pomoc některým nemocnicím a kde ve státním rozpočtu byl nákup luxusního automobilu pro potřeby ministra plánován,“ uzavřel Vladimír Dryml.

VÁCLAV VANŽURA, Haló noviny, 11.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?