NKÚ i Rath kritizovali zdravotní pojišťovnu

12. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poprvé včera zasedla sněmovní vyšetřovací komise, která má prošetřit hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Nevýhodné nákupy počítačů a budov kritizoval zástupce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Jiří Drábek a na kanály, kudy utíkají peníze z VZP, poukázal zase ministr zdravotnictví David Rath. Jednání přihlížela i ředitelka VZP Jiřina Musílková...


ale seděla mezi novináři. Poslanci totiž plánují její výslech až na některé z příštích zasedání. Drábek mj. řekl, že „VZP nezvolila při nákupu počítačů tu nejvýhodnější nabídku“ a zbytečně vydala deset miliónů korun navíc.

Odvolal se na tři roky starý článek v novinách, kde se psalo, že ve společnosti HewlettPackard pracoval jako náměstek Musílkové syn a tato firma zakázku dostala.

Musílková ale řekla, že to není pravda. Podle ní tam její syn nikdy nedělal náměstka a pro firmu pracoval v zahraničí v pozici, kde nemohl nic ovlivnit. Musílková hájila i kritizovaný nákup.

Uvedla, že firma, která dala levnější nabídku, neměla licenci od Microsoftu. „My jsme velká firma, která nemůže nakupovat výpočetní techniku bez licence,“ řekla Musílková.

Drábek se stal i terčem kritiky zejména od opozičních poslanců. Lucie Talmanová (ODS) se ho zeptala, zda má informace postavené jen na drbech. Drábek ale oponoval: „Zajímali jsme se, zda to tak je a musím říci, že ano.“

Ministr zdravotnictví David Rath se zabýval černými dírami, kudy z VZP utíkaly peníze. „Pojišťovna krvácela,“ řekl ministr. Dodal, že ročně se zbytečně vydá až o pět miliard korun víc na výjimky, kterými pojišťovna jde nad rámec ministerských předpisů při uzavírání smluv s lékaři.

Uvedl příklad, kdy jedna lékařka, jejíž manžel je ředitel pobočky VZP, si vydělávala až 200 000 korun měsíčně na rehabilitaci, i když neměla odbornou atestaci. Podobných příkladů, řekl Rath, jsou desítky.

„Je to neprůhledná praxe a výjimky by měly zmizet,“ informoval Rath poslance. Někteří členové komise při jeho slovech neskrývali nesouhlas a dávali najevo, že podle nich nemluví pravdu.

Komise jednala do večerních hodin. Její předseda Jozef Kubinyi (ČSSD) věří, že dojde ke konkrétním závěrům, ač někteří politici, zejména z řad opozice, si to nemyslí.

Byl by rád, aby do konce dubna objasnila, proč vznikl tak velký deficit VZP, který nyní činí 11 miliard korun, a jaký podíl na tom má vedení VZP.

Podle Ratha Musílková za tento deficit nese osobní odpovědnost, a to byl i důvod uvalení nucené správy nad VZP.

Musílková ale svou vinu odmítá a tvrdí, že za deficit může stát tím, že nutil pojišťovnu vydávat víc peněz, než vybrala od pojištěnců. Za Musílkovou stojí i ODS. Ta chce, aby se prověřily i okolnosti uvalení nucené správy.

Právo

REAKCE ČTENÁŘů Zdraví.Euro.cz

Petr

Zahlédl jsem včera v TV.Ač jsem nebyl zaplať Bůh nebyl v té době na světě, připomnělo mi to záběry z politických procesů padesátých let. Na VZP je určitě hodně věcí ke zlepšení, samotnému mi vadily např. bilboardy na dálnici, které vlastně nic kromě VZP nenabízely, časopis pro nikoho atd. Na druhou stranu a zcela upřímně - jsou to pochybení v řádech desítek, maximálně stovek milionů (to je samozřejmě hodně a já to neobhajuji) ale i laik pochopí, že za pravidelně se opakující schodek v řádu miliard nemůže jedna dost nekulturním způsobem štvaná osoba! A paradoxem situace je, že právě současný ministr zdravotnictví se na něm ještě z pozic předáka LOK a prezidenta lékařské komory hodně podepsal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?