NKÚ vidí rizika ve smluvní praxi zdravotních pojišťoven

23. 6. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) varuje před praxí, kdy zdravotní pojišťovny uzavírají se zdravotníky cenové dohody bez stanovení pevných hranic či omezení. "Tento postup, který platné právní předpisy připouštějí, nemá žádná transparentní pravidla a umožňuje subjektivní a nerovný přístup zdravotních pojišťoven vůči poskytovatelům zdravotních služeb," uvedl úřad a dodal, že v tom vidí riziko.


NKÚ to napsal v tiskové zprávě o kontrole hospodaření České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) v letech 2009 až 2012. Při prověrce úhrad vybraných zdravotních služeb kontroloři zjistili, že pojišťovna se dohodla s poskytovateli zdravotních služeb na jiném způsobu úhrady a na jiném referenčním období, než stanovila úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví. Takový postup ale právní předpisy umožňují, dodal úřad.

Pojišťovna v reakci uvedla, že některé z výtek NKÚ jsou systémové, které překračují rámec kontrolované instituce. Z materiálů NKÚ jinak podle ČPZP vyplývá, že pojišťovna se nedopustila žádného závažného porušení platné legislativy či zneužití finančních prostředků. Naopak se prý potvrdilo, že jde o „jednu z nejlépe vedených zdravotních pojišťoven“.

NKÚ mimo jiné uvedl, že objem vybraného pojistného včetně přerozdělení činil v roce 2012 činil přes 16,6 miliardy korun, přičemž na zdravotní služby v daném roce pojišťovna vydala přes 16 miliard.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která vznikla v roce 1992 pod názvem Hutnická zaměstnanecká pojišťovna, se postupně sloučila se třemi dalšími zaměstnaneckými pojišťovnami, a to Zdravotní pojišťovnou AGEL, Českou národní zdravotní pojišťovnou a Zdravotní pojišťovnou METAL-ALIANCE.

Pro případ slučování zdravotních pojišťoven podle kontrolního úřadu právní úprava nestanoví kritéria, která by umožnila posoudit, kdy je sloučení z hlediska veřejného zájmu účelné. Konkrétně v případě ČPZP a fúzí, jichž byla součástí, nastalo podle NKÚ po sloučení deklarované snížení provozních nákladů.

Podle NKÚ pojišťovna také ze základního fondu opakovaně hradila zdravotní výkony, které nebyly tou dobou ministerstvem uznány a doplněny do seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. ČPZP uskutečnila projekt Systém integrované péče, v jehož rámci podle NKÚ zvýšila v rozporu se zákonem o téměř 36,5 milionu korun kapitační platby praktickým lékařům za administrativní úkony, nikoliv za hrazené zdravotní služby.

Pojišťovna tuto sumu, původně čerpanou ze základního fondu, v průběhu kontroly přeúčtovala do nákladů provozního fondu. „NKÚ spatřuje problém v čerpání prostředků základního fondu na různé projekty, které nemají dostatečnou zákonnou oporu,“ dodal úřad.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?