Nová mapa kraje ukáže nemocnice

13. 8. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Poležet si s banálním zánětem slepého střeva ve fakultní nemocnici? Investovat peníze do nákupu drahého přístroje, přestože nemocnice v sousedním okrese podobné zařízení využívá jen pro pár pacientů ročně? Takovým paradoxům se má zdravotnictví na jižní Moravě v budoucnu vyhnout. Kraj totiž včera představil plán, kterým chce činnost všech nemocnic bez ohledu na jejich zřizovatele propojit do jediné sítě.A aby se v ní lidé vyznali, dostanou k tomu mapku.


Na nové koncepci lůžkové péče kraje už půldruhého roku pracuje víc než třicet odborníků. „Chceme, aby na jižní Moravě existovala jedna síť takových zařízení bez ohledu na to, jestli je spravuje kraj, stát nebo někdo jiný. Cílem je, aby se nepřekrývaly ve své působnosti. A aby společně diskutovaly například o nákupech nových přístrojů nebo zavádění drahých technologií,“ popsal smysl koncepce jihomoravský hejtman Michal Hašek.
Ředitelům krajských nemocnic se nápad líbí. „Vnímám to jako vynikající a hlavně nezbytnou věc. Především jde o to, aby pacienti s běžnými zákroky, jako je třeba operace slepého střeva, směřovali do okresních nemocnic. A nezatěžovali takzvaná superspecializovaná centra, která se naopak soustřeďují na nejsložitější výkony,“ uvedla ředitelka břeclavské krajské nemocnice Janka Bambasová.

Do schránky

Pilotní projekt, který v ostatních krajích České republiky nemá obdobu, tento týden doputoval i na stůl novopečeného ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Podle něj je Haškův návrh užitečný, jakým způsobem se do něj zapojí jihomoravské fakultní nemocnice spravované státem, však zatím jasné není. „Vzhledem k tomu, že projekt je v začátku, o případné konkrétní účasti státních zdravotnických zařízení se musí vést ještě diskuze,“ podotkl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.
Kraj teď navíc pro svůj návrh musí vybojovat přízeň pojišťoven. Největší z nich, Všeobecná zdravotní pojišťovna, už podle jihomoravského hejtmana dostala doporučení projekt podpořit. „Je to důležité, jinak bychom si tu psali hezké plány do šuplíku. To, na čem se dohodneme, musí pojišťovna vzít v potaz při uzavírání smluv o poskytování péče,“ konstatoval Hašek. Definitivní podoby chystané koncepce se tak pacienti dočkají nejdřív v polovině příštího roku. I když jeden hmatatelný výsledek jim kraj slibuje už na podzim. Tehdy se má v poštovních schránkách všech jihomoravských domácností objevit papírová skládačka s mapou krajského zdravotnictví. Přehled kontaktů na všechny zdravotnické služby kraje lidé najdou i na internetu. „Nemusí to být špatný nápad, třeba v pohotovostech mám naprostý zmatek.
Na druhou stranu myslím, že s novými koncepcemi se teď roztrhl pytel. Jen jestli všechny ty plány někdo dotáhne do konce,“ poznamenala Iva Kaňoková z Brna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?