Nová služba předávání informací o lécích ochrání lépe pacienty

7. 7. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárny se rychleji než dosud dozvědí, když některý lék bude označen za závadný, a přestanou ho vydávat nebo prodávat pacientům. Umožní to nová služba, kterou v těchto dnech spustil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), řekla ČTK jeho mluvčí Veronika Petláková.


Rychlou informaci dostanou touto cestou také krajské úřady.

Dosud rozesílal lékový ústav hlášení o závadných lécích lékárnám a krajským úřadům mailem nebo faxem. Nová služba umožní, aby informace vstoupily přímo do informačního systému lékárny.

„Informaci vystavíme a server si ji sám stáhne a rovnou také vyhodnotí,“ popsala změnu mluvčí. Zásadní zlepšení je podle ní v tom, že lékárník už si nebude muset porovnávat podle mailu či faxu léky se svým soupisem skladových zásob, ale systém mu rovnou vyznačí, pokud tyto léky v zásobách má. Upozorní lékárníka sám na vadnou šarži.

Tuto možnost mají zatím jen lékárny se zabezpečeným připojením. Lékový ústav již od 1. července data o lécích vystavuje, do lékáren se dostanou, jakmile si službu aktivují ve svém softwaru. Pokud lékárny toto připojení nemají, dostanou informace původní cestou, tedy bez vyhodnocení.

Lékárny dostanou pomocí nového systému také například rychlé varování o padělcích léků.

Systém podle Petlákové slouží k ochraně veřejného zdraví a je další pojistkou proti tomu, aby se k českým pacientům dostal problematický přípravek. Služba je také přínosem pro lékárny, které takto jednoduše splní zákonné povinnosti přijmout a zpracovat informace závažné pro zdraví léčených.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?