Nové cétéčko je k pacientům šetrnější

9. 10. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti, kteří potřebují vyšetření na CT, jsou nyní v Nemocnici Prachatice vyšetřováni rychleji a šetrněji. Umožňuje to nový přístroj, který slavnostně předal ředitel nemocnice Bohumil Ondřich spolu se zástupci dodavatele a primáře radiodiagnostického oddělení do užívání lékařům a pacientům.


Nové CT se nám podařilo získat téměř na den přesně po devíti letech díky podmínkám dodavatele za 16 milionů korun včetně serverů, softwarů a speciálních stanic na zpracování dat,“ potvrdil ředitel Nemocnice Prachatice Bohumil Ondřich s tím, že splátkový kalendář je nastaven na tři roky.

Jak uvedl primář radiodiagnostického oddělení prachatické nemocnice Zdeněk Krtouš, před devíti roky poprvé v Prachaticích začali pracovat na computerovém tomografu.

„Byl to spirální jednořadý přístroj. Za devět let prodělal CT přístroj obrovský skok kupředu. V České republice totiž není mnoho pracovišť, která pracují na této generaci CT. Doufám, že práce na tomto přístroji bude přínosem nejen pro nás, radiology, ale že přinese prospěch všem klinickým oddělením v nemocnici a především našim pacientům,“ shrnul úvodem primář radiodiagnostického oddělení prachatické nemocnice Zdeněk Krtouš.

Zatímco ze starého přístroje bylo v průměru 30 až 150 snímků, nové CT umožní v průměru kolem dvou tisíc a více snímků. „Znamená to, že dva lékaři jsou plně vytíženi a ani přístroji nestačí v popisování,“ uvedl Zdeněk Krtouš.

Na starém přístroji se provádělo vyšetření břicha v šíři vrstvy sedm centimetrů v jednom řezu, nové cétéčko umožní v každém řezu šíři vrstvy půl milimetru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?