Nově jmenovaný šéf záchranky Plzeňského kraje funkci odmítl

23. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Proč šéf záchranné služby v Domažlicích Bohumil Černý v pátek odmítl funkci šéfa Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje (ZZS), kterou opouští koncem února po rezignaci dosavadní ředitel Zdeněk Koutecký?...


PLZEŇ - Šéf záchranné služby v Domažlicích Bohumil Černý v pátek odmítl funkci šéfa Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje (ZZS), kterou opouští koncem února po rezignaci dosavadní ředitel Zdeněk Koutecký. V dopise, který v pátek Černý zaslal hejtmanovi Plzeňského kraje a ČTK ho má k dispozici, uvádí, že novou pozici do doby stabilizace ZZS přijmout chtěl. Nakonec ji ale odmítl kvůli nepravdivým mediálním útokům na jeho osobu ze strany zaměstnanců ZZS. „Zvážím též podání trestního oznámení pro pomluvu,“ končí svůj dopis Černý.

Krajský úřad jeho rozhodnutí překvapilo. „Hejtman ho nakonec přijal, neboť důvody, které Černý uvedl, chápe,“ řekla ČTK mluvčí kraje Alena Šatrová. Situací kolem ZZS se bude zabývat úterní jednání rady, kde radní pro zdravotnictví předloží návrh řešení.

Koutecký rezignoval na svoji funkci ve středu. Jako důvod uvedl kritiku některých zastupitelů, podřízených a kolegů. Radní ještě týž den odpoledne na mimořádném jednání rozhodli, že vedením záchranné služby pověří dočasně lékaře Bohumila Černého.

Současný ředitel podle svých slov rezignoval zejména v zájmu dobrého fungování ZZS a stabilizace současné situace. „Nemám už chuť čelit dalším obviněním,“ řekl novinářům. Na rezignaci měl podle něj podíl i krajský radní pro zdravotnictví, který ho nikdy nepodpořil. Koutecký se nyní bude věnovat zejména soukromé praxi.

S rezignací prý čekal, až dostane do ruky závěry kontroly finančního odboru kraje. Podle jeho mínění neshledala na činnosti záchranky žádná závažná pochybení. Podle hejtmana kontrola určitá pochybení konstatovala, nespecifikoval ale, jak byla vážná. Kouteckého aktivity v čele ZZS prověřoval také kontrolní výbor zastupitelstva, který závažné nedostatky našel. Záchranku

kontroloval i finanční výbor, výsledky ale zatím nezveřejnil.

Radní hledali na Kouteckého místo kompetentního člověka, který má dobré medicínské i manažerské schopnosti. Zároveň chtěli někoho, kdo není nijak spojen s celou kauzou kolem šéfa záchranné služby. V Plzeňském kraji nyní fungují tři záchranné služby zřizované krajem: Domažlicích, Klatovech a v Plzni, která zajišťuje péči pro Plzeňsko, Tachovsko a Rokycansko.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?